December 1, 2023

Daun Lidah Buaya atasi Rambut Gugur….
Masalah keguguran rambut bukan sahaja dialami oleh wanita malah lelaki juga tidak terkecuali. Bagi mengatasinya, ambil lendir daun lidah buaya, lendir bunga raya dan lendir pokok litup bumi. Campurkan dengan sedikit minyak zaitun lalu sapukan pada keseiuruhan rambut selepas mandi malam dan bungkus kepala dengan tuala seama setengah jam. Pada keesokannya barulah dicuci. Amalkan seminggu sekali.

Meredakan benjol di kepala..
Terkena pukulan benda keras seperti batu atau kayu boleh menyebabkan kepala benjol. Bagi meredakan benjol tersebut, segera sapukan air perahan asam jawa dan sedikit garam yang pekat ke atas benjol tersebut. Insya-Allah dalam masa 1 5 minit, kesan benjol tersebut akan mengecil dan mengempis.

Almari Pakaian..
Bagi anda yang inginkan atmari pakaian sentiasa berbau harum, ambil beberapa helai daun pandan yang sederhana tua, racik halus-halus dan masukkan di dalam satu bekas. Letakkan di dalam almari pakaian anda. Tukarkan daun pandan tersebut selepas tiga hari. Selain atmari berbau harum, anda juga boleh menjimatkan kos.

 

Number of View :8294

1 thought on “Petua dari tumbuhan 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam