February 21, 2024

Artikel kali ini kita akan menjelajahi dunia lavender – bunga yang terkenal dengan warna ungu atau biru menawan, dan merupakan satu dari 39 spesies tanaman berbunga dalam famili Lamiaceae. Lavender atau Lavandula, tidak hanya indah, tetapi juga memiliki kegunaan yang pelbagai dan menarik. Dahulu kala, lavender dikenali dengan nama lavandarius, yang berasal dari perkataan Latin lavanda yang bermaksud “sesuatu untuk dibersihkan atau dibasuh”.

Lavender, dengan variasinya yang pelbagai, tumbuh subur di pelbagai tempat di dunia, dari kawasan berbukit dan berbatu, hingga ke kawasan tropika Afrika dan juga kawasan tenggara India. Namun, tanaman ini terkenal banyak ditanam di dalam taman sebagai tanaman hiasan serta tanaman komoditi di kebanyakan negara beriklim sederhana seperti Australia, Selatan Eropah, Amerika Syarikat, dan Jepun.

Manfaat Lavender: Bukan Hanya Indah Mata Memandang

Lavender telah digunakan oleh masyarakat Greek dan Rom purba dalam pelbagai cara. Kini, bunga dan minyak pati lavender diterap dalam pelbagai aspek kehidupan kita. Sebagai contoh, ia boleh dijadikan potpouri, formula pembuatan barangan kosmetik, hiasan kek, gula lavender, pelengkap teh herba, gubahan bunga kering, ubat gegat, dan juga pelengkap masakan.

Dalam masakan, lavender memberikan rasa manis yang lembut. Ia sering kali digabungkan dengan susu kambing dan keju susu kambing. Bukan hanya kuncup bunga yang telah dikeringkan digunakan dalam masakan, daunnya juga kerap menjadi bahan eksperimen dalam masakan tertentu.

Kelebihan Lavender Dalam Bidang Perubatan

Lavender memiliki unsur antiseptik. Sejak Perang Dunia Pertama, larutan lavender digunakan sebagai pencuci lantai dan dinding hospital. Minyak lavender juga dipercayai boleh merawat jerawat dan kesan kulit terbakar dengan nisbah 1:10 menggunakan air, formula air mawar atau witch hazel. Selain itu, minyaknya juga boleh meredakan sakit atau pening kepala dan memberi rasa relaks.

Namun, ingatlah untuk menggunakan lavender dengan berhati-hati kerana minyak lavender juga boleh menjadi penyebab kepada alahan.

Pemilihan Jenis Lavender

Ada beberapa jenis lavender yang berbeza seperti Lavandula x intermedia atau Lavendin, yang banyak ditanam untuk tujuan komersial kerana bunganya yang besar dan mudah dituai. Tetapi minyak pati Lavandin mempunyai kualiti yang rendah berbanding minyak pati bunga lavender jenis lain.

English lavender (Lavandula angustifolia) menghasilkan minyak pati yang paling berkualiti dan sering digunakan dalam pembuatan balms, minyak wangi, barangan kosmetik dan lain-lain.

Lavandula x intermedia atau Lavandin menghasilkan minyak pati yang kuat tetapi mempunyai kandungan terpenes dan camphor yang lebih tinggi memberikan bau menyengat. Berbeza dengan Mexican lavender, Lavandula stoechas, yang jarang digunakan dalam perubatan tetapi lebih kerap digunakan dalam tanaman landskap

Penutup

Lavender, adalah bunga yang pasti harus anda cuba, baik dalam masakan, produk kecantikan, atau sebagai dekorasi di rumah anda. Tetapi, ingatlah untuk selalu berhati-hati dalam penggunaannya kerana beberapa orang mungkin sensitif terhadap bunga lavender hingga menyebabkan muntah, sakit kepala dan sebagainya setelah menghidunya atau terkena pada kulit.

Rujukan : Majalah Laman 2010

Number of View :779

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam