February 21, 2024

Sebut sahaja durian, terus terbayang buah yang berduri, dan berbau kuat yang dihasilkan oleh pokok yang tegap. Mari kita kenali serba sedikit botani atau morfologi buah durian dengan lebih mendalam.

I. Morfologi Buah

Buah durian dikenali dengan saiznya yang besar, bau yang kuat, dan kulit yang keras dan berduri. Buah ini memerlukan masa antara 95 hingga 130 hari untuk matang sepenuhnya. Buah durian biasanya berwarna hijau hingga sedikit kekuningan, dan ditutupi dengan duri yang besar, kasar, keras, dan tajam.

Aril (isi buah) adalah bahagian yang boleh dimakan dari buah durian. Ia bermula menjadi putik buah kecil kira-kira empat minggu selepas pendebungaannya berjaya. Isi buah berbeza warna, tekstur, dan ketebalan yang berbeza mengikut varieti/kultivar.

Bentuk dan morfologi buah secara keseluruhan berguna dalam pengelasan buah untuk pasaran. Bentuk dan morfologi duri adalah ciri-ciri yang diwarisi sangat berguna untuk mengelompokkan durian ke dalam kumpulan yang tertentu.

II. Bunga

Bunga durian besar dan biasanya mempunyai lima kumpulan stamen yang membawa pelbagai bilangan filament. Bunga durian adalah lengkap atau sempurna kerana setiap bunga mempunyai stamen dan pistil.

III. Daun

Daun durian adalah lanceolate yang mudah dengan hujung yang tumpul. Warna daun berkisar dari hijau terang hingga hijau gelap. Salma (1991) mencatat lima jenis morfologi trichome pada daun Durio, yang boleh berguna dalam identifikasi spesies.

IV. Akar

Pengedaran atau taburan akar durian bergantung sama ada mereka tumbuh dari biji atau dari pokok yang dicantum. Biasanya, 72–87% dari kepadatan panjang akar terdapat dalam 45 cm tanah teratas.

V. Batang

Durian adalah pokok hutan besar yang boleh mencapai ketinggian 37 m. Pokok dewasa yang bermula dari biji boleh mencapai ketinggian hingga 40 hingga 50 m, dengan diameter batang 120 cm. Latihan awal pokok dan pemangkasan secara berkala diperlukan dalam tanaman secara komersil.

Kesimpulan:

Durian memang buah yang istimewa, dan pokoknya juga begitu. Dengan ciri-ciri uniknya, tidak hairanlah durian dinobatkan sebagai “Raja Buah”. Dengan mengetahui lebih lanjut tentang botani durian, kita dapat menghargai keajaiban alam semesta ini dengan lebih mendalam.

Rujukan: “Durian: Botany, Horticulture, and Utilization”

Number of View :1209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam