February 21, 2024

Buah Bidara atau nama saintifiknya Ziziphus mauritiana , juga dikenali sebagai jujube India ialah pokok yang dikatakan berasal dari benua kecil India. Ia telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional untuk merawat kesihatan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak penyelidikan berkaitan Buah Bidara telah dijalankan bagi mengenalpasti potensi dan manfaat kepada kesihatan. Antaranya kelebihan Buah Bidara adalah seperti berikut:

  1. Penghadaman yang baik: Kandungan serat yang tinggi Buah Bidara boleh membantu memperbaiki penghadaman dan mencegah sembelit.
  2. Menurunkan tekanan darah: Buah Bidara mempunyai kesan positif terhadap tekanan darah dan kesihatan kardiovaskular kerana kandungan kalium yang tinggi dan keupayaan untuk mengendurkan saluran darah.
  3. Pengurangan kebimbangan: Buah Bidara telah terbukti mempunyai kesan menenangkan pada minda dan boleh membantu mengurangkan kebimbangan dan memudahkan tidur.
  4. Kesan anti-radang: Tahap antioksidan yang tinggi dalam Buah Bidara boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan, dan memberi manfaat untuk kesihatan.
  5. Penurunan berat badan: Buah Bidara boleh membantu penurunan berat badan kerana kandungan serat yang tinggi dan rendah kalori. Ia juga boleh membantu mengurangkan risiko masalah kesihatan yang berkaitan dengan obesiti.

6. Kesihatan kulit yang baik: Antioksidan dan sifat anti-radang Buah Bidara boleh membantu meningkatkan kesihatan kulit dan mengurangkan jerawat.

7. Kawalan gula darah: Beberapa kajian telah menyatakan bahawa Buah Bidara mempunyai kesan positif terhadap kawalan gula darah, menjadikannya berpotensi untuk pengurusan diabetes.

8. Fungsi sistem imun: Tahap vitamin dan mineral yang tinggi dalam Buah Bidara boleh membantu meningkatkan fungsi sistem imun dan melindungi daripada penyakit.

9. Sifat anti-penuaan: Antioksidan dalam Buah Bidara boleh membantu mengurangkan kesan penuaan pada badan dan kulit.

10. Mengurangkan risiko kanser: Beberapa kajian telah menyatakankan bahawa antioksidan dalam Buah Bidara boleh membantu mengurangkan risiko jenis kanser tertentu.

11. Kesihatan tulang: Tahap mineral yang tinggi dalam Buah Bidara , seperti kalsium dan fosforus, boleh membantu meningkatkan kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis.

12. Kekuatan otot lebih baik: Tahap mineral dan asid amino yang tinggi dalam Buah Bidara boleh membantu meningkatkan kekuatan otot dan prestasi olahraga.

13. Kesihatan pernafasan: Kesan anti-radang Buah Bidara boleh membantu meningkatkan kesihatan pernafasan dan mengurangkan gejala asma.

14. Meningkatkan kesuburan: Beberapa kajian menyatakan bahawa Buah Bidara mempunyai kesan positif ke atas kesuburan dan fungsi seksual lelaki dan wanita.

15. Meningkatkan kesihatan usus: Kandungan serat Buah Bidara yang tinggi boleh membantu meningkatkan kesihatan usus dan mengurangkan risiko gangguan gastrousus seperti sembelit dan cirit-birit.

16. Mengurangkan risiko batu karang: Paras mineral yang tinggi dalam Buah Bidara , seperti kalsium dan magnesium, boleh membantu mengurangkan risiko batu karang.

17. Kesihatan mulut: Tahap vitamin dan mineral yang tinggi dalam Buah Bidara boleh membantu meningkatkan kesihatan mulut dan mencegah kerosakan gigi.

18. Tahap lipid darah: Buah Bidara memberi kesan positif pada tahap lipid darah, termasuk kolesterol dan trigliserida, yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :2750

1 thought on “18 Khasiat Buah Bidara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam