July 14, 2024

Bunga Telang atau nama saitifiknya Clitoria ternatea adalah tumbuhan tergolong dari keluarga Fabaceae. Tumbuhan menjalar ini mampu tumbuh sehingga ketinggian 12 kaki. Bunganya mempunyai 5 kelopak berwarna biru tua atau ungu pada tangkai yang boleh mencapai sehingga 4 inci panjang. Bunganya terkenal di seluruh Asia dan digunakan sejak sekian lama kerana mempunyai sifat perubatan dan juga sebagai pewarna organik untuk fabrik, makanan dan minuman. Antara beberapa kajian mengenai khasiat perubatannya adalah seperti berikut;

 • Bunga Telang juga bermanfaat untuk kesihatan kulit dan boleh membantu mengurangkan jerawat. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai kesan anti-radang dan antimikrob pada jerawat vulgaris.
 • Bunga Telang mempunyai kesan menurunkan gula darah dan bermanfaat untuk mereka yang menghidap diabetes. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa Bunga Telang mampu menurunkan paras gula darah dalam tikus diabetes yang disebabkan oleh aloksan.
 • Bunga Telang mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan anti-virus. Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati tumbuhan itu mempunyai aktiviti antibakteria, antivirus dan juga aktiviti antikulat.
 • Bunga Telang bermanfaat untuk penghadaman dan boleh membantu mengurangkan sembelit. Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa Bunga Telang mampu memperbaiki sistem gastrousus tikus.
 • Bunga Telang bermanfaat untuk kesihatan jantung dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai kesan positif pada parameter kardiovaskular dalam kedua-dua tikus normotensif dan hipertensi.

 • Bunga Telang mempunyai kesan melegakan kesakitan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa Bunga Telang mempunyai aktiviti analgesik.
 • Bunga Telang memberi kesan perlindungan pada lapisan perut dan membantu mencegah ulser. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai kesan gastroprotektif pada model ulser eksperimen.
 • Bunga Telang juga bermanfaat untuk fungsi buah pinggang. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai kesan renoprotektif dalam model eksperimen nefrotoksisiti.
 • Bunga Telang mempunyai kesan anti-alergi dan membantu mengurangkan tindak balas alahan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai kesan anti-alergi dalam model eksperimen.
 • Bunga Telang bermanfaat untuk penglihatan dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit mata. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa Bunga Telang mempunyai kesan positif terhadap fungsi visual dalam kedua-dua tikus normal dan katarak.
 • Bunga Telang mempunyai sifat anti-karsinogenik. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai potensi karsinogenik pada tikus albino Switzerland.
 • Bunga Telang mempunyai kesan anti-depresan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai kesan seperti antidepresan pada tikus.
 • Bunga Telang bermanfaat untuk kesihatan tulang dan boleh membantu mengurangkan risiko osteoporosis. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology mendapati bahawa tumbuhan itu mempunyai kesan positif ke atas metabolisme tulang pada tikus yang diovariectomized, dan satu lagi kajian yang diterbitkan dalam jurnal yang sama mendapati bahawa ia mempunyai kesan antioksidan dan antiosteoporotik apabila diambil sebagai ekstrak akar.

Artikel ini adalah perkongsian mengenai kajian-kajian yang pernah dilakukan berkaitan bunga telang. Pembacaan lanjut perlu diperlukan untuk memahami sepenuhnya potensi khasiat Bunga Telang bagi menentukan dos dan kaedah penggunaan yang sesuai.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :3478

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam