February 21, 2024

Salam semua, pada posting kali ini saya ingin berkongsi tentang pokok dan buah yang tidak asing lagi dalam kehidupan kita – buah bidara atau juga dikenali sebagai epal Siam. Pokok bidara atau dengan nama saintifiknya Ziziphus mauritania, adalah sejenis tumbuhan yang berasal dari keluarga Rhamnaceae dan ia mempunyai banyak kegunaan dan manfaat untuk manusia.

Profil Buah Bidara

Buah bidara adalah sebuah buah yang menyerupai epal dalam rupa dan bentuknya, maka ia juga dikenali sebagai epal Siam. Cara paling mudah untuk membezakan buah bidara yang sudah masak dan yang belum adalah melalui warnanya. Buah yang sudah masak biasanya akan berwarna coklat seperti epal, sementara yang belum masak pula berwarna hijau muda.

Pokok bidara mempunyai bentuk fizikal yang unik dengan duri-duri yang tajam. Pokok ini mampu tumbuh sehingga 15 meter tinggi. Buahnya berbentuk lonjong, bujur, dan bulat dengan saiz 2.5 cm hingga 6.25 cm. Memiliki isi yang berwarna putih dan berair, kulitnya pula licin, berkilat, nipis dan pejal.

Perkembangan dan Pertumbuhan Pokok Bidara

Pokok bidara dipercayai berasal dari kawasan Asia Tenggara khususnya rantau Indo-Malaysia. Kini, ia telah berkembang luas ke banyak negara seperti Afrika Selatan, Timur Tengah, India, China, Australasia, dan Kepulauan Pasifik. Pokok bidara adalah pokok yang cepat tumbuh dan boleh mencapai ketinggian di antara 10 kaki. Ia juga dikenali sebagai pokok invasif di beberapa kawasan seperti Fiji dan Australia kerana kemampuannya untuk menawan persekitaran dengan cepat. Pokok bidara juga memerlukan tanah subur dan saliran yang baik untuk menyokong pertumbuhannya yang cepat.

Kandungan Nutrisi dan Manfaat Buah Bidara

Selain daripada buahnya yang enak dimakan, buah bidara juga mempunyai banyak manfaat bagi kesihatan manusia. Ia mempunyai ciri-ciri antibiotik dan digelar tumbuhan perubatan. Dalam 100 gram buah bidara, terdapat 80 gram air, 18 gram karbohidrat, 0.5 gram lemak, 30 mg fosforus dan 60-70 IU vitamin A dan 60-150 vitamin C.

Selain daripada buahnya, bahagian lain dari pokok bidara seperti akar, daun, biji dan kulit kayu juga mempunyai banyak manfaat. Misalnya, akar bidara boleh digunakan untuk merawat batuk kering, epilepsi dan gangguan haid. Daunnya pula boleh digunakan untuk mengubati cirit-birit, kepialu di kalangan kanak-kanak, merawat luka dan ulser serta merawat demam. Kajian berterusan juga menunjukkan bahawa ia mempunyai potensi untuk merawat penyakit kencing manis dan kanser.

Kegunaan Kayu Bidara

Kayu bidara bersifat keras, kuat, bertekstur halus, tahan lasak, dan berwarna kemerahan. Ia banyak digunakan dalam struktur rangka untuk berbagai tujuan seperti membuat telaga, kaki katil, rangka perahu, peralatan pertanian, dan lain-lain.

Pokok bidara juga mempunyai banyak kegunaan dalam kehidupan orang Islam. Ia digunakan dalam proses memandikan jenazah, mengubati gangguan sihir dan mandi junub.

Kesimpulan

Tumbuhan ini sungguh menakjubkan, bukan? Selain manfaatnya dalam aspek kesihatan, buah dan kayu bidara juga mempunyai kegunaan penting dalam kehidupan seharian. Pokok bidara adalah anugerah yang luar biasa dari Pencipta kita. Oleh itu, kita perlu menghargai dan menjaganya sebaik mungkin.

Rujukan : Majalah Laman 2014

Number of View :9030

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam