Pameran Orkid di HPPNK 09

orkid2

Apa macam? Cantik tak orkid ni.. Salah satu gambar orkid yang menarik bagi aku semasa pameran orkid semepena HPPNK 09.

orkid21

Gambar-gambar orkid lain yang sempat aku masukkan…….

orkid3

Kepada peminat orkid mesti geram kan tengok pokok-pokok orkid ni..

orkid4

Sampai sini dulu sempatkan aku uploadkan gambar orkid untuk tatapan korang.. Kalau ada yang minat nak tengok gambar orkid yang lain.. next time boleh aku masukkan..

Number of View :10425

Orkid Bangkok Gold vs Ann Black

Gambar bunga orkid yang berwarna kuning di atas tu nama varietinya ialah Bangkok Gold dalam kelas Anranthera. Yang bewarna merah tu pula nama varietinya ialan Ann Black juga dalam kelas Anranthera.

Number of View :5536

Apa Yang Orang Cari Tentang Tumbuhan?

Saya suka tengok statistik ‘kata cari atau keyword’ pada setiap bulan. Di situ saya tahu apa yang orang Malaysia cari tentang sesuatu tumbuhan. Ok.. kalau anda semua ingin tahu apa yang orang cari di luar sana dan mungkin termasuk anda silalah lihat di bawah ini. Kata carian inilah yang selalu bertemu dengan Blog saya:

orkid 225 1.3 % ( bil. kata carian )
landskap 188 1.1 %
herba 171 1 %
rempah ratus 156 0.9 %
bunga raya 156 0.9 %
kelapa sawit 146 0.8 %
tanaman hiasan 122 0.7 % Read more

Number of View :10396

Jualan anak benih di Laman 2008

benih-pokok

Gambar ni aku ambil masa melawat Pameran Laman di Taman Tasik Titiwangsa 2008. Tengok-tengok gambar terjumpa pulak.. Saja je la nak update sikit di sini.. Sebenarnya banyak gambar pertandingan laman yang aku ambil cuma kali nak tunjuk gambar jualan pokok yang ada di sana..

herba

Gambar atas ini adalah jualan pokok anak benih herba dan anak benih buah-buahan seperti senduduk putih, nangka durian, cempedak, rambutan, longan, jentik-jentik (buah dia kecil) dan lain-lain lagi..

orkid1

Anak benih pokok orkid pun ada di jual.. Memang menarik cara dia gantung..

cili-hiasan

Tidak ketinggalan juga anak benih cili hiasan yang memang sukar dijumpai dijual di nursery. Aku ada beli pokok ni tetapi tak lama la dia hidup sebab aku tanam kat kampung, jadi tak berapa  di  jaga la.. sempatlah juga keluar buah beberapa kali.. Cuma tak sempat nak buat sambal belacan je..

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :16496

Gambar Orkid Cattleya

orkid-catleya

Ok.. saya nak tunjukkan beberapa jenis gambar orkid Cattleya kepada anda. Gambar ni saya ambil di Stesen Mardi Cameron Highland. Sesiapa yang berminat dengan orkid bolehlah pergi ke sana. Macam-macam jenis orkid baru boleh anda jumpa.

orkid

Gambar orkid yang saya besarkan gambarnya….

orkid-cattleya2

Saya tahu ramai yang minat orkid ni.. Banyak blog yang saya jumpa cerita pasal orkid dan mengumpul pelbagai jenis orkid sebagai hobi. Walau bagaimanapun, saya masih belum berpeluang nak kumpulkan jenis-jenis orkid ni.. Takde ruang sebenarnya…

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :11014