February 21, 2024

Hutan hujan tropika Malaysia menawarkan kekayaan biodiversiti yang luar biasa. Di antara taman-taman nasional yang paling penting di Malaysia adalah Lambir Hills National Park dan Gunung Jerai FR.

Lambir Hills National Park

Lambir Hills National Park, yang meliputi kawasan seluas 6,800 hektar, terdiri daripada hutan dipterokarpa campuran rendah (MDF) dengan kawasan hutan terganggu yang luas di pinggiran Taman, serta kawasan hutan kerangas pada puncak tertinggi dan beberapa kawasan hutan paya yang berhubung dengan anak sungai. Hutan ini telah diwartakan pada tahun 1975 dan Lambir Hills berkisar dari paras laut hingga puncak pada 465 m. Plot Penyelidikan Hutan seluas 52 ha di Lambir Hills adalah salah satu plot penyelidikan hutan terbesar yang pernah didirikan dan diakui sebagai hutan yang paling kaya dengan spesies di dunia (Lee et al. 2002).

Gunung Jerai FR

Di Semenanjung Malaysia, Gunung Jerai FR dan Bintang Range telah dipilih sebagai tapak kajian untuk kompilasi genera yang telah dikaji khususnya. Gunung Jerai FR terletak pada latitud 5° 47’ hingga 58° 48’ U dan longtitud 100° 24’ hingga 100° 26’ BT di utara Semenanjung Malaysia. Gunung Jerai FR, yang dikongsi oleh dua daerah, Yan dan Kuala Muda, terletak kira-kira 1,200 m di atas paras laut, telah diwartakan sebagai Hutan Simpanan Kekal pada tahun 1953 dan meliputi kawasan sekitar 8,560 ha. Dikenali juga sebagai “Kedah Peak”, Gunung Jerai adalah gunung tertinggi di negeri itu. Sumber biologi yang kaya di sini termasuk pelbagai ekosistem, julat unik spesies tumbuhan dan haiwan, yang mempunyai potensi ekonomi yang besar dalam hortikultur dan tumbuhan ubatan, ekopelancongan dan perhutanan bandar. Semua sumber ini tidak hanya menawarkan manfaat ekonomi dan keselamatan makanan untuk komuniti tempatan tetapi juga menstabilkan alam sekitar melalui fungsi dan proses ekologi. Gunung Jerai FR terdiri daripada batu pasir dan kuarsit dengan teras granit yang terletak di atas Formasi Jerai. Dengan lereng yang curam yang meningkat dengan cepat dari 15 m – 1200 m, ditambah dengan curah hujan tahunan sebanyak 357 cm, pelbagai jenis flora menutupi lerengnya yang berubah dengan ketara mengikut ketinggian.

Bintang Hijau FR

Bintang Hijau FR terletak pada 5°25’0” U dan 100°49’60” BT, berhampiran Bukit Gantang, Perak. Hutan simpan ini terdiri daripada tiga kawasan Bintang Hijau FR, Bukit Larut FR dan Bubu Forest FR. Kawasan ini diwartakan pada tahun 1921-1925 sebagai Hutan Simpan Kekal. Jenis hutan terdiri daripada hutan dipterokarpa rendah ke bukit dan hutan montana bawah, mengandungi flora dan fauna yang penting. Terdapat kira-kira 875 taxa dalam 130 keluarga direkodkan dan disenaraikan, di mana keluarga yang paling pelbagai adalah Orchidaceae dengan 77 spesies dalam 40 genera, diikuti oleh Dipterocarpaceae dengan 63 spesies dalam 7 genera, dan Rubiaceae dengan 50 spesies dalam 27 genera (Razani et al. 2010).

Rujukan : THE MALAYSIAN FORESTER 2021, DIVERSITY AND DISTRIBUTION OF WILD FRUIT TREE SPECIES (GARCINIA, MANGIFERA AND NEPHELIUM) IN SELECTED FOREST RESERVES IN MALAYSIA

Number of View :413

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam