June 24, 2024

Halia atau nama saintiknya Zingiber officinale adalah sejenis tumbuhan herba atau rempah ratus yang popular bukan sahaja dalam masakan tetapi dalam perubatan tradisional. Ia dikenali kerana mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan, kecantikan dan ramuan dalam masakan. Kini, terdapat ramai pengusaha tanaman halia yang menceburi dalam penanaman halia kerana mempunyai permintaan yang baik di pasaran. Dua varieti halia yang popular ditanam di Malaysia ialah Halia Bentong dan Halia Tanjung Sepat. Tempoh penanaman halia sehingga dituai adalah sekitar 4-5 bulan.

Antara faedah dan kelebihan halia adalah seperti berikut;  

Faedah kesihatan:

Kajian mendapati bahawa halia berkesan dalam mengurangkan loya dan muntah, terutamanya semasa mengandung dan loya yang disebabkan oleh kemoterapi. Satu lagi kajian mendapati halia mungkin berkesan dalam mengurangkan sakit otot dan kesakitan.

Halia juga mempunyai ciri anti-radang, yang boleh membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan di dalam badan. Halia juga dipercayai dapat meningkatkan penghadaman dengan merangsang pengeluaran jus dan enzim pencernaan. Ia juga boleh membantu mengurangkan kembung perut, gas dan ketidakselesaan penghadaman yang lain.

Faedah kecantikan:

Selain manfaat kesihatannya, halia juga mempunyai manfaat kepada kecantikan. Sesetengah orang menggunakan halia untuk membantu mengurangkan gejala jerawat dengan mengurangkan keradangan dan menghapuskan bakteria. Ia juga boleh membantu mencerahkan kulit dengan meningkatkan aliran darah dan meningkatkan cahaya semula jadi kulit.

Penggalak Imuniti:

Halia juga terkenal dengan kesan antioksidannya, yang boleh membantu meningkatkan sistem imun dan melindungi daripada kerosakan akibat radikal bebas. Ia juga dipercayai mempunyai ciri antivirus dan berkesan dalam memerangi jangkitan dan virus.

Kegunaan masakan:

Halia adalah bahan yang biasa digunakan dalam banyak hidangan bagi menambah rasa hangat dan pedas. Ia sering digunakan dalam hidangan seperti tumis dan kari, serta dalam minimun seperti teh halia.

Secara keseluruhannya, halia adalah rempah pelbagai guna yang digunakan secara meluas kerana mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, kecantikan dan penyedap masakan. Walaupun begitu lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui potensi halia sebagai tanaman bernilai komersil.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1573

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam