July 14, 2024

Strawberi adalah sejenis buah yang berasal dari kawasan sederhana di Hemisfera Utara dan ditanam di banyak bahagian dunia. Buah Strawberi merupakan buah yang popular kerana rasanya manis, warna merah terang, dan tekstur sedikit berair.

Buah Strawberi boleh didapati sepanjang tahun. Strawberi boleh dimakan segar atau digunakan dalam pelbagai hidangan, seperti pai, kek, jem dan smoothie. Selain itu, ia boleh dijadikan sebagai topping untuk yogurt, oat atau ais krim.

Menurut rujukan, Buah Strawberi mengandungi beberapa khasiat yang dapat memberikan kesihatan pada manusia. Antaranya adalah seperti berikut;

  • Tinggi antioksidan – Strawberi adalah sumber antioksidan yang hebat, iaitu bahan yang membantu melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Antioksidan ini boleh membantu mengurangkan risiko penyakit tertentu seperti kanser dan penyakit jantung.
  • Baik untuk jantung – Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan strawberi boleh membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • Rendah kalori – Satu cawan strawberi mengandungi hanya kira-kira 50 kalori, menjadikannya pilihan makanan rendah kalori.
  • Boleh membantu penurunan berat badan – Strawberi rendah kalori dan tinggi serat, menjadikannya pilihan makanan yang bagus untuk penurunan berat badan.
  • Boleh meningkatkan fungsi otak – Beberapa kajian menyatakan bahawa antioksidan dalam strawberi boleh membantu meningkatkan fungsi otak dan mengurangkan risiko penurunan kognitif.
  • Boleh mengurangkan keradangan – Strawberi mengandungi sebatian yang boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan, yang dianggap mempunyai peranan dalam perkembangan penyakit tertentu.

  • Boleh meningkatkan penghadaman – Strawberi adalah sumber serat yang baik, yang boleh membantu meningkatkan penghadaman dan mencegah sembelit.
  • Boleh mengurangkan risiko kanser tertentu – Sesetengah penyelidikan menyatakan bahawa antioksidan dalam strawberi boleh membantu mengurangkan risiko jenis kanser tertentu, seperti kanser payudara, kolon dan ovari.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :883

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam