February 22, 2024

mengkuang

Pokok Mengkuang atau nama saintifiknya Pandanus atrocarpus merupakan tanaman yang tidak asing lagi di negara kita Malaysia. Tumbuhan ini sangat terkenal kerana ianya digunakan bagi penghasilan tikar atau dikenali sebagai tikar mengkuang. Buat mereka yang pernah tidur di atas tikar mengkuang sudah pasti tahu rasanya yang sejuk apabila baring di atasnya.

mengkuang2

Bagi generasi muda sudah pasti hanya mengenali tikar mengkuang berbanding pokok mengkuang. Jika anda ingin melihat pokok mengkuang dengan lebih dekat, bolehlah berkunjung ke Taman Botani Putrajaya. Di sini, pelbagai jenis tumbuhan yang jarang dilihat dapat kita jumpai.

pokok-mengkuang

Tumbuhan yang mempunyai tepi daun berduri ini kebiasaanya hidup subur di kawasan yang lembap (berair) atau di kawasan seperti paya bakau dan juga tepi-tepi sungai. Pokok ini juga mengeluarkan buah seakan buah durian. Namun, daripada rujukan pokok seperti ini mempunyai pokok jantan dan betina. Hanya pokok betina sahaja yang mengeluarkan bunga dan menghasilkan buah.

pokok-mengkuang2

Itulah serba sedikit tentang pokok mengkuang. Jika anda ingin berkongsikan sesuatu mengenai pokok mengkuang atau anda pernah anyam tikar mengkuang, silalah kongsikannya di sini.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :30313

2 thoughts on “Pokok Mengkuang

  1. Di tempat saya tikar mengkuang kurang popular berbanding dengan tikar pandan. Ini adalah kerana tikar pandan lebih lembut berbanding dengan tikar mengkuang. Namun begitu saya rasa keduanya adalah dari spesis yang sama iaitu pandanus. Pokok pandan di tempat saya mempunyai batang yang agak tinggi dan bercabang. Ianya hidup dalam rumpunan yang agak banyak. Bilah-bilah tikar pandan boleh diwarnakan dengan pelbagai warna. Zaman saya masih kanak-kanak kami makan bertikarkan tikar pandan, manakala tikar mengkuang digunakan untuk menjemur padi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam