June 13, 2024

Dunia flora adalah dunia yang mempesonakan dan penuh misteri, menyimpan banyak rahsia yang menanti untuk diteroka. Salah satu spesies tumbuhan yang kita jarang dengar adalah Pokok Ipoh, atau nama saintifiknya Antiaris toxicaria, yang juga dikenali sebagai pokok upas. Di Malaysia, nama Ipoh – bandar di Perak – dikatakan berasal dari pokok Ipoh.

Kenali Pokok Ipoh

Pokok Ipoh, atau Antiaris toxicaria, adalah sejenis pokok tropika dan subtropika yang berasal dari keluarga Moraceae. Asalnya dari Afrika, ia kini ditemui di banyak kawasan tropika lain termasuk di Asia Tenggara dan Indonesia. Pokok ini boleh mencapai ketinggian sehingga 40 meter dan mempunyai diameter sehingga 16 kaki. Pokok Ipoh biasanya mempunyai kulit kayu yang licin dan berwarna coklat kelabu. Kayu pokok Ipoh juga dikenal kerana kekuatannya dan digunakan dalam pembuatan perabot dan struktur bangunan. Pokok Ipoh mengeluarkan buah berbentuk buah ‘pear’ berwarna merah atau keunguan berdiameter dua sentimeter dan boleh dimakan.

Khasiat dan Kegunaan Pokok Ipoh

Pokok Ipoh mungkin paling terkenal kerana getahnya yang beracun. Getah ini telah digunakan oleh penduduk tempatan sejak zaman dahulu untuk meracun panah bagi tujuan memburu dan juga melawan musuh. Namun, getah pokok ipoh bukan semata-mata berbahaya; ia juga mempunyai beberapa kegunaan dalam bidang perubatan jika digunakan dengan betul dan hati-hati.Dalam pengubatan tradisional, getah dari pokok Ipoh dipercayai digunakan untuk merawat berbagai jenis penyakit kulit seperti kurap dan panau. Daun pokok Ipoh juga telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat sakit kepala dan migrain. Namun, penggunaan getah dan daun pokok ipoh harus dilakukan dengan berhati-hati kerana kekuatan toksiknya.

Selain getah dan daun, buah pokok Ipoh juga mempunyai kegunaan. Dalam beberapa masyarakat, biji buah pokok Ipoh telah digunakan sebagai bahan dalam pembuatan rokok untuk tujuan ritual.

Pokok Ipoh dalam Penyelidikan Sains

Meskipun pokok Ipoh mungkin tidak terkenal seperti pokok lain dalam dunia sains, namun dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology pada tahun 2003, para peneliti telah mengkaji potensi anti-kanser getah pokok Ipoh. Mereka mendapati bahawa getah pokok Ipoh mempunyai potensi untuk membunuh sel-sel kanser tertentu dalam ujian makmal. Namun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan dan memahami sepenuhnya potensi ini.

Pentingnya Pelestarian Pokok Ipoh

Pokok Ipoh, seperti banyak spesies lain, menghadapi ancaman kehilangan habitat kerana penebangan hutan dan pembangunan. Oleh itu, perlindungan dan pelestarian pokok Ipoh adalah penting untuk memastikan kelangsungan hidup spesies ini. Selain itu, dengan mempelajari dan memahami lebih lanjut tentang pokok Ipoh, kita mungkin dapat menemui lebih banyak lagi manfaat dan kegunaannya yang belum diteroka.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1111

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam