July 14, 2024

Artikel kali ini, saya ingin berkongsi maklumat mengenai sebuah topik yang begitu menarik dan dekat di hati kita sebagai orang Melayu – AMALAN PERUBATAN TRADISIONAL MELAYU DI SEMENANJUNG MALAYSIA: ADAKAH MASIH RELEVAN PADA MASA KINI ? Kajian ini telah dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM).

Jom kita lihat sedikit ringkasan mengenai tajuk yang menarik ini !!

Sejarah dan Peranan Perubatan Tradisional Melayu (PTM)

Sejak berzaman, masyarakat Melayu telah mengandalkan PTM sebagai pendekatan utama dalam merawat pelbagai jenis penyakit. Keunikan PTM termasuklah perbidanan, urutan tradisional, jampi, dan juga teknik bekam. Bukan sahaja PTM berfungsi sebagai rawatan, ia juga digunakan sebagai pendekatan pencegahan penyakit.

Bancian Tentang Pengamal Perubatan Tradisional Melayu (PTM)

Pada tahun 2013-2014, sebuah bancian telah dilaksanakan untuk mengenal pasti pengamal PTM di Semenanjung Malaysia. Dari 4,968 individu yang dikenal pasti, 2,935 individu berjaya ditemu bual. Fokus utama bancian ini adalah untuk mengetahui lebih mendalam mengenai penggunaan tumbuhan ubatan dalam amalan mereka.

Siapakah Pengamal Perubatan Tradisional Melayu (PTM) Ini?

Menariknya, majoriti pengamal PTM adalah wanita! 64.5% daripada pengamal adalah perempuan. Ini mungkin berkaitan dengan peranan tradisional wanita dalam bidang perbidanan dan kesihatan.

Bilangan terbesar pengamal PTM ditemui di Kedah (25%), diikuti oleh Pahang (17%) dan Kelantan (12%). Sedangkan Melaka hanya mempunyai lima pengamal yang memenuhi kriteria. Majoriti pengamal berada di kawasan luar bandar, mencerminkan permintaan PTM yang tinggi di kawasan tersebut.

Bagaimanakah Amalan Perubatan Tradisional Melayu (PTM) Dikategorikan?

PTM boleh dibahagikan kepada empat kategori:

  1. Perubatan Umum
  2. Perbidanan
  3. Perubatan Khusus
  4. Perubatan Campuran

Dalam kajian tersebut, bidang perubatan umum mendominasi amalan pengamal.

Apakah Produk Yang Dihasilkan?

Sebanyak 241 pengamal menghasilkan produk berdasarkan tumbuhan ubatan seperti jamu, minyak urut, kapsul kesihatan dan lain-lain.

Kesimpulan: Warisan Yang Harus Dipelihara

Walau bagaimanapun, kajian ini menunjukkan Perubatan Tradisional Melayu (PTM) masih relevan dalam masyarakat kita. Permintaan terhadap rawatan PTM masih tinggi, menunjukkan kepercayaan masyarakat terhadap keberkesanan PTM. Oleh itu, adalah penting untuk kita terus mendokumentasi dan memelihara ilmu Perubatan Tradisional Melayu (PTM) agar tidak hilang ditelan zaman.

Rujukan : Prosiding Persidangan Industri Herba 2015 ( AMALAN PERUBATAN TRADISIONAL MELAYU DI SEMENANJUNG MALAYSIA: ADAKAH MASIH RELEVAN PADA MASA KINI ? )

Number of View :632

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam