February 23, 2024

Hari ini, saya akan kongsikan mengenai tumbuhan menarik yang dikenali sebagai Pepasan, atau nama saintifiknya, Coccinia grandis (L.) Voigt. Pepasan adalah salah satu tumbuhan dari famili Cucurbitaceae yang memiliki keunikan tersendiri. Dalam bahasa Inggeris, ia dikenali sebagai Ivy Gourd atau Scarlet Gourd. Mungkin beberapa daripada anda mengenali tumbuhan ini dengan nama lain seperti Timun Tikus. Dari batang hingga buah, setiap bahagian tumbuhan ini mempunyai ciri-ciri yang menarik dan berpotensi memberikan manfaat kepada kita.

Deskripsi Tumbuhan

Pepasan memaparkan batang yang memanjat, mampu mencapai ketinggian sehingga 20 meter dengan bantuan sulur pautnya. Apabila muda, warna batangnya hijau kelabu asap dan apabila matang, ia mempamerkan bertompok-tompok putih. Daunnya yang bergaris bentuk ovat sangat menonjol dengan lobus 3-5 dan tepi yang licin. Apa yang paling menarik adalah buahnya. Buah Pepasan yang berbentuk elipsoid atau bujur ini berubah dari warna hijau dengan jalur putih kepada merah apabila masak. Dan, buah ini juga mempunyai biji yang unik dengan bentuk asimetrik.

Manfaat dan Kegunaan Pepasan
Tumbuhan ini sangat popular di Thailand, di mana pucuk mudanya dimakan sebagai ulam atau dicelur. Buahnya pula sering dimasukkan dalam pelbagai jenis masakan. Bagi mereka yang suka makanan ringan, buah pepasan juga boleh dikeringkan dan disimpan untuk dinikmati. Pepasan juga dipercayai mempunyai kebaikan kesihatan. Terdapat pendapat yang mengatakan bahawa ia boleh digunakan dalam rawatan penyakit kencing manis. Dari segi nutrisi, 100 gram pepasan mempunyai komposisi yang mengagumkan termasuk 94g air, protein, lemak, karbohidrat dan pelbagai vitamin.

Tahukah anda bahawa Pepasan bukan sahaja menarik tetapi juga bernilai tinggi dalam masakan tradisional? Pucuk dan daun mudanya sering ditumis, dicelur, atau dijadikan sup. Buahnya pula, yang muda, dimasak dalam berbagai resipi tradisional seperti lemak atau kari. Buah yang masak pula mempunyai rasa manis dan digemari oleh ramai.

Dari segi perubatan tradisional, daun Pepasan dikatakan mempunyai potensi sebagai antipiretik dan juga untuk mengawal kencing manis. Selain itu, dari segi nutrisi, Pepasan mempunyai kandungan yang sederhana tetapi bermanfaat termasuk vitamin dan mineral.

Pembiakan Untuk anda yang berminat untuk menanam Pepasan, pembiakannya boleh dilakukan melalui keratan batang atau biji benih. Pokok ini memerlukan tanah yang subur dan perawatan yang minimum.

Kesimpulan Pepasan, dengan keunikan dan khasiatnya, adalah tumbuhan yang patut diberi perhatian. Jadi, apabila anda melihat tumbuhan ini di sekeliling anda, hargailah kehadirannya dan manfaatkan potensinya!

Number of View :6276

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam