April 24, 2024

Rizom adalah batang yang tumbuh secara mendatar di bawah permukaan tanah yang menghasilkan akar baru dan tunas batang. Rizom mempunyai nodus (tunas), seperti batang tanaman biasa, dan di setiap nodus ini, ia boleh menghasilkan akar dan tunas baru. Inilah sebabnya rizom boleh digunakan untuk pembiakan tanaman. Contoh tanaman yang boleh dibiakkan menggunakan kaedah rizom adalah seperti halia, kunyit, lengkuas, bunga kantan dan banyak lagi.

Pembiakan Menggunakan Rizom

Pembiakan tanaman menggunakan rizom biasanya melibatkan beberapa langkah mudah. Pertama, rizom ibu perlu dipotong menjadi potongan-potongan yang mengandungi sekurang-kurangnya satu nodus atau ‘mata’. Potongan ini kemudian ditanam dalam media tanam yang sesuai, di mana ia akan memulakan proses pertumbuhan baru.

Pemilihan media tanaman adalah penting, kerana ia akan memberikan struktur dan nutrien yang sesuai untuk pertumbuhan tanaman baru. Selalunya, campuran tanah, cocopeat, sekam padi bakar atau kompos organik boleh digunakan.

Kelebihan Pembiakan Menggunakan Rizom

Salah satu kelebihan utama pembiakan menggunakan rizom adalah ia membolehkan anak pokok baru dihasilkan dengan cepat dan banyak. Sebabnya, rizom boleh dipecahkan menjadi banyak potongan, setiap satu berpotensi menjadi tanaman baru. Ini menjadikannya kaedah yang disukai oleh banyak tukang kebun dan petani.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1598

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam