April 18, 2024

kambing

Sambungan artikel semalam mengenai pameran kambing semasa HPPNK 2011 yang lalu. Agensi dari Jabatan Perkhidmatan Verterinar telah berusaha membawa pelbagai jenis kambing untuk diperlihatkan kepada orang awam. Beberapa jenis kambing yang  akan perkenalkan kepada anda yang sudi membaca. Di antara kambing-kambing ini mungkin anda biasa dengar dan lihat.

kambing-boer

Kambing Boer merupakan baka yang dipertingkatkan dari baka asalnya. Boer merupakan perkataan dari Dutch yang bermaksud petani. Mempunyai tanduk dan telinga ke bawah dan hidungnya cembung. Berat dewasa lebih kurang 100kg dan mempunyai penghasilan daging yang tinggi.

kambing-jamnapari

Kambing Jamnapari berasal dari India. Berat dewasa lebih kurang 40kg dan boleh memberikan penghasilan daging dan susu.

kambing-dorper

Kambing Dorper berasal dari Afrika Selatan. Merupakan bebiri hasil kacukan. Baka yang subur dan tidak bertanduk. Berat dewasa lebih kurang 90kg dan mempunyai tahap kesuburan yang tinggi.

kambing-kadjang

Kambing Kadjang merupakan baka kambing tempatan Malaysia. Di ternak sebagai kambing pedaging. Tahan lasak terhadap persekitaran. Umur matang sekitar 12-18 bulan.

kambing-saanen

Kambing Saanen berasal dari Lembah Saanen di Switzerland. Ia merupakan baka kambing susu.

kambing-shami

Kambing Shami berasal dari Syria. Boleh menghasilkan daging dan pengeluaran susu. Purata pengeluaran susu di antara 350-650kg susu.

kambing-kalahari-red

Kambing di atas ni pun dah boring kalau asyik-asyik cerita pasal dia. Sampai sini dahulu cerita tentang kambing. Embekkk…

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :14280

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam