February 20, 2024

petting-zoo

Nak update lagi mengenai pameran yang berlangsung semasa pameran HPPNK 2011 yang lalu. Pameran Haiwan ternakan juga tidak ketinggalan dan juga menjadi tarikan pengunjung. Boleh tahan juga ramai orang mengunjungi pameran ternakan ini. Antara gambar-gambar menarik yang sempat saya kongsikan bersama anda.
petting-zoo2

Pelbagai jenis arnab yang dipamerkan juga untuk dijual. Arnab pun memang ada macam-macam jenis arnab. Ada jenis arnab asalnya diternak bagi mendapatkan bulunya tetapi sekarang ia menjadi arnab peliharaan. Arnab kacukan pun banyak dipamerkan di sini. Antara jenis arnab yang popular ialah standard rex dan satin rex.

petting-zoo10

FAIC merupakan sejenis alat yang berfungsi seperti inkubator konvensional untuk membantu proses pengeraman pelbagai jenis unggas seperti ayam, burung putuh dan sebagainya. Keistimewaan FAIC ini ialah ia boleh digunakan dalam menentusahkan kesuburan telur yang dieramkan.
petting-zoo4

Siapa kenal burung dibawah ni.. Telur di atas merupakan kepunyaan burung unta di bawah ini atau dikenali juga dengan nama Ostrich. Ostrich boleh hidup sehingga 70 tahun dan boleh berlari selaju 75km sejam.

petting-zoo7

Ada sesiapa yang mempunyai kucing untuk dimandulkan? Pemandulan atau kasi bermaksud menghilangkan keupayaan seseekor haiwan untuk mengawan atau beranak pinak. Kelebihannya ialah kucing jantan tak sibuk nak cari kucing betina dan si betina pun tak juga sibuk memanggil-manggil si kucing jantan.
petting-zoo5
Pameran Kambing juga tidak ketinggalan bagi mempromosikan daging kambing dan menaikkan lagi industri penternakan kambing di Malaysia.

petting-zoo6

Pelbagai jenis kambing dibawa oleh agensi kerajaan untuk dipertontonkan kepada umum bagi mengenali kambing dengan lebih erat lagi. Bukan setakat makan daging kambing dan minum susu kambing sahaja.

petting-zoo3

Tahukah bapak-bapak adik-adik kambing mempunyai 4 perut? Baca di atas kalau nak tahu !!

petting-zoo8

Bagi yang mempunyai kekuatan iman yang tebal juga diadakan demonstrasi permanian beradas kambing dan macam-macam lagi.  Cuba tengok perlalatan yang digunakan di bawah.
petting-zoo9

Sampai sini dulu saya dapat update mengenai Pameran Haiwan ternakan di HPPNK 2011.. Nantikan Artikel seterusnya mengenai jenis-jenis kambing yang perlu anda kenal….

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :11055

1 thought on “Pameran Haiwan Ternakan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam