February 21, 2024

Artikel kali ini adalah tentang satu buah yang cukup unik dan jarang dikenali iaitu Terung Susu Kambing. Terung susu kambing adalah sejenis buah yang berada dalam famili Solanaceae, sama seperti terung lain. Ia mungkin agak berbeza kerana bentuknya tidak mempamerkan ciri-ciri terung lain dan ia seolah-olah disokong oleh tiga kaki yang membolehkannya berdiri. Tanaman ini berasal dari Amerika Selatan dan dijumpai juga di Amerika Tengah sehingga ke kepulauan Caribbean.

Keistimewaan Terung Susu Kambing

Tanaman ini biasanya ditanam sebagai tanaman hiasan dan juga dalam edible garden. Pokok terung susu kambing membiak melalui biji, boleh tumbuh sehingga 6 kaki tinggi dan menghasilkan bunga berwarna ungu dan putih. Buahnya pula berwarna kuning terang dan mempunyai biji berwarna coklat di dalamnya. Tanaman ini membawa nama saintifik Solanum mammosum L. dan dikenali juga dengan berbagai nama seperti nipple fruit, terung tetek kambing, dan Apple of Sodom.

Manfaat Terung Susu Kambing

Dalam perubatan tradisional Melayu, terung susu kambing digunakan untuk mengubati penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, buasir dan barah buah dada. Untuk darah tinggi, buahnya direbus dan airnya diminum.

Penanaman dan Penjagaan Terung Susu Kambing

Terung susu kambing ini membiak melalui biji benih, kaedah keratan batang, dan juga pembahagian akar. Walaupun buahnya nampak menggiurkan, ia sebenarnya tidak boleh dimakan tetapi boleh dijadikan tumbuhan ubatan setelah melalui proses tertentu.

Dalam penjagaan tanaman ini, perlu diingat bahawa tanaman ini memerlukan separa teduhan dan kadangkala boleh hidup di bawah cahaya matahari terik. Sebagai tanaman semusim, ia memerlukan penyiraman yang mencukupi.

Itulah sedikit perkongsian mengenai Terung Susu Kambing, buah yang unik dan jarang dikenali. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba menanamnya!

Number of View :1126

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam