February 21, 2024

Menurut Buku EATING PLANT-BASED: The New Health Paradigm“ – Setiap sel dalam tubuh kita dipengaruhi oleh tahap pH cecair dalaman kita. Seluruh proses metabolik bergantung pada persekitaran alkali. Keasidan kronik boleh merosakkan tisu badan dan jika dibiarkan, ia akan mengganggu semua aktiviti dan fungsi selular, dari degupan jantung hingga aktiviti otak. Dengan kata lain, keasidan berlebihan boleh mengganggu kehidupan itu sendiri dan menjadi punca kepada semua penyakit dan penyakit.

Memahami tahap pH dan keseimbangan asid/alkali dalam tubuh kita adalah penting untuk kesihatan. Makanan alkali kaya dengan kalsium, zat besi, magnesium, kalium, dan natrium. Makanan yang membentuk asid adalah melimpah dalam klorin, yodium, fosforus, dan sulfur. Semua produk tenusu (mentega, keju, susu, whey, yogurt), makanan berprotein (telur, ikan, daging, dan unggas), bijirin gluten, dan kacang tanah adalah pembentuk asid – mengandungi konsentrasi mineral yang lebih tinggi. Alga biru-hijau, chlorella, sayuran berdaun hijau, buah-buahan organik, sayuran laut lain, spirulina, dan tauge memberikan alkalin.

Tubuh manusia mengekalkan tahap pH darah sekitar 7.345. Apabila kita mengambil makanan asid dan minuman asid, kalsium dan mineral alkali lain yang disimpan dalam tulang dan tisu digunakan untuk menyeimbangkan asid. pH intraselular berkisar antara 6.8 hingga 7.4.

Limfosit mengekalkan pH dalaman yang tetap pada 7.17. Untuk sel-sel bertahan hidup dengan tahap pH menurun menjadi 6.8, mutasi boleh berlaku. Cairan limfa – bahan yang disiramkan oleh sel-sel kita – juga adalah alkali pada tahap yang sedikit lebih tinggi dari 7.0. Julat pH normal untuk air liur biasanya adalah antara 5.6 hingga 7.9, dengan kanak-kanak memiliki purata yang lebih tinggi – sekitar 7.5 – dan dewasa memiliki purata sekitar 6.5 atau lebih rendah. Mengujinya adalah salah satu cara untuk menentukan kesihatan.

*Rujukan : Buku EATING PLANT-BASED: The New Health Paradigm

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :226

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam