April 24, 2024

Pada zaman nenek moyang kita, buah pelaga telah digunakan sebagai makanan dan ubat sejak zaman dahulu lagi. Buah yang bernama saintifik sebagai “Elettaria cardamomum” ini adalah sejenis rempah yang berbau harum dan sering digunakan dalam masakan dan perubatan tradisional. Mari kita terokai kegunaan dan khasiat buah pelaga yang luar biasa ini dalam artikel ini.

1. Kandungan Nutrien

Buah pelaga adalah sumber yang kaya dengan nutrien penting seperti protein, serat, karbohidrat, dan lemak. Selain itu, ia juga mengandungi mineral penting seperti kalium, kalsium, dan magnesium serta vitamin seperti Vitamin C, thiamin, riboflavin, dan niacin.

2. Meningkatkan Sistem Penghadaman

Buah pelaga adalah carminative, yang bererti ia dapat membantu menghilangkan gas dari sistem penghadaman dan mengurangkan kembung, sendawa, dan asid perut. Selain itu, ia juga berfungsi sebagai stimulans dan dapat membantu pergerakan usus, mencegah sembelit.

3. Memperbaiki Masalah Pernafasan

Buah pelaga sering digunakan dalam ubat batuk dan selesema kerana ia dapat membantu melegakan saluran pernafasan dan mengurangkan gejala batuk. Ia juga mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan radang dan sakit tekak.

4. Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

Buah pelaga kaya dengan mineral seperti magnesium dan kalium yang dikenali dapat membantu menurunkan tekanan darah. Magnesium membantu melebarkan saluran darah, manakala kalium bertindak sebagai diuretik, menghilangkan kelebihan air dan sodium dari badan.

5. Meningkatkan Kesihatan Oral

Pelaga mengandungi antibakteria yang dapat membantu melawan bakteria dalam mulut yang menyebabkan nafas berbau dan jangkitan gusi. Mengunyah beberapa biji pelaga setelah makan boleh memberikan kesegaran mulut secara semula jadi.

6. Memperbaiki Kesihatan Mental

Buah pelaga diketahui mempunyai sifat anti-depressan. Ia dapat membantu memperbaiki mood dan mengurangkan gejala stress dan kecemasan. Selain itu, buah pelaga juga dikatakan dapat membantu meningkatkan daya ingatan dan fokus.

7. Mencegah Kanser

Buah pelaga mengandungi antioksidan yang tinggi yang dapat membantu melawan radikal bebas yang merosakkan sel dan DNA, yang boleh menyebabkan kanser. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology menunjukkan bahawa ekstrak buah pelaga menunjukkan aktiviti anti-kanser terhadap sel kanser payudara.

8. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Seperti yang disebutkan sebelumnya, buah pelaga dapat membantu menurunkan tekanan darah, yang penting untuk menjaga kesihatan jantung. Selain itu, antioksidan dalam buah pelaga juga dapat membantu mengurangkan kolesterol LDL (atau “kolesterol buruk”), yang dapat membantu mencegah aterosklerosis, serangan jantung, dan strok.

9. Mengurangkan Gejala Diabetes

Buah pelaga juga telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan gejala diabetes. Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology, ekstrak buah pelaga dapat membantu mengurangkan kadar gula darah dalam badan.

10. Meningkatkan Kesihatan Mata

Buah pelaga kaya dengan Vitamin C, antioksidan yang penting untuk menjaga kesihatan mata. Vitamin C dapat membantu melindungi mata dari radikal bebas dan mencegah katarak dan degenerasi makula, dua penyakit mata umum yang berhubungan dengan penuaan.

Kesimpulan

Buah pelaga, selain rasa dan aroma yang enak, ia juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang dapat membantu menjaga tubuh dan minda anda sihat. Jadi, kenapa tidak mencuba menambah beberapa biji pelaga ke makanan anda hari ini?

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :616

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam