May 22, 2024

 

EMAS cotek adalah sejenis tumbuhan renek menumpang. Tumbuhan ini boleh ditemui hidup di atas pokok lain terutama di celah dahan yang terdapat bahan reput daripada daun.

Namun begitu ada juga yang hidup di atas tanah terutama di kawasan berpasir seperti di tepi pantai dan tanah gambut.

Terdapat dua jenis ia dinamakan emas cotek jantan dan emas cotek betina. Jantina pokok ini dibezakan oleh ukuran daunnya. Daun yang lebih besar dan berbentuk bulat menunjukkan pokok betina manakala daun yang lebih kecil dan tirus adalah pokok jantan.

Daun emas cotek berwarna hijau di permukaan dan berwarna emas di bahagian belakang.
Di bahagian belakang setiap daun terdapat bintik hitam (cotek) di antara dua urat yang bercantum. Tumbuhan ini boleh dibiakkan melalui keratan batang atau semaian biji.

Kegunaan dan khasiat emas cotek

1. Air rebusan daunnya yang telah dikeringkan diminum untuk menyembuhkan, membetulkan kerosakan urat saraf dan mengekalkan keayuan serta awet muda.

2. Air rebusan daun dan batangnya yang telah dikeringkan diminum untuk mengembalikan rahim ke kedudukan asal serta mengecutkan rahim untuk perempuan baru lepas bersalin.

3. Air rebusan keseluruhan tumbuhan ini dipercayai boleh merawat sakit paru-paru berair, kencing manis, buasir, darah tinggi, lemah jantung, cirit birit dan meningkatkan keinginan seks lelaki dan wanita.

FAKTA

· Nama Lain: Serapat Angin, Telinga Beruk, Ara Terbang.

· Nama Saintifik: Ficus deltoidea

· Famili: Moraceae

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :6214

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam