April 24, 2024

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca blog saya yang setia. Pada hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda mengenai sejenis buah yang mungkin tidak asing lagi di kalangan kita, khususnya bagi mereka yang tinggal di kawasan kampung iaitu buah Rambai.

Mengenal Pasti Rambai

Rambai (Baccaurea motleyana) merupakan sejenis pokok yang boleh mencapai ketinggian sehingga 35 meter! Sungguh luar biasa, bukan? Daunnya yang besar, panjang antara 17 hingga 33 cm dan lebarnya pula antara 8 hingga 15 cm, menjadikannya mudah untuk dikenal pasti. Menariknya, pokok rambai ada dua jenis – jantan dan betina. Bunganya juga mempunyai perbezaan yang ketara. Bunga jantan biasanya muncul dalam bentuk jambak (antara 3-5 bunga dalam satu jambak), manakala bunga betina biasanya muncul secara individu.

Buah rambai sendiri mempunyai rupa yang menarik. Ia berwarna hijau semasa muda dan berubah kepada warna krim apabila masak. Namun, ada juga varieti rambai yang kekal berwarna hijau walaupun telah matang sepenuhnya.

Kegunaan Rambai

Salah satu keunikan rambai ialah daunnya yang lebar sering digunakan sebagai pembungkus tapai di kalangan masyarakat kampung. Selain itu, kulit buah rambai juga mempunyai pelbagai kegunaan. Ia boleh digunakan sebagai rawatan tradisional untuk sakit mata. Masyarakat kita juga mengeringkannya untuk dijadikan bahan perasa dalam masakan. Malah, ia juga dijadikan sebagai bahan utama dalam pembuatan bedak.

Buah rambai juga popular di negara jiran kita, Thailand. Mereka mengolah buah rambai ini menjadi cuka rambai yang pastinya mempunyai rasa yang unik.

Bagi mereka yang berminat dalam industri perkayuan, kayu rambai boleh dijadikan sebagai tiang walaupun ia dianggap sebagai kayu yang berkualiti rendah.

Kesimpulannya

Rambai bukan hanya sekadar buah yang lazat untuk dinikmati. Ia juga mempunyai pelbagai kegunaan dalam kehidupan kita seharian. Jadi, pada kali seterusnya anda menikmati buah rambai, terfikirkanlah keajaiban yang tersembunyi di sebalik keunikan buah ini.

Sekian untuk perkongsian saya kali ini. Terima kasih kerana sudi membaca, dan semoga bermanfaat! Jangan lupa kongsikan artikel ini dengan kawan-kawan anda. Selamat mencuba!

Number of View :7597

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam