February 21, 2024

Buah naga (dragon fruit) atau Pitaya merupakan salah satu jenis buah-buahan eksotik yang semakin popular di seluruh dunia, termasuk di Malaysia. Pernahkah anda terfikir tentang khasiat yang terdapat dalam buah naga? Selain daripada rasa manis dan lembutnya, buah naga juga merupakan sumber yang kaya dengan vitamin C, salah satu nutrien yang penting untuk kesihatan kulit, imun sistem, dan banyak lagi. Hari ini, kita akan meninjau perbandingan kandungan vitamin C dalam dua jenis buah naga yang popular, iaitu buah naga merah (Hylocereus polyrhizus) dan buah naga putih (Hylocereus undatus).

Sebatian aktif dalam Buah Naga

Buah naga merah dikenali mengandungi pelbagai kandungan seperti Alkaloid, Flavonoid, Saponin, Tanin, Triterpenoid, dan Glikosida. Manakala buah naga putih mengandungi senyawa seperti Alkaloid, Flavonoid, Saponin, dan Steroid. Vitamin C merupakan antioksidan yang penting untuk meningkatkan imuniti tubuh, memperbaiki kulit, dan meningkatkan penyerapan zat besi.

Kandungan Vitamin C dalam Buah Naga

Menurut penelitian dengan menggunakan kaedah titrasi iodimetri, kandungan vitamin C dalam kulit buah naga merah mencapai sekitar 9,240±3,029 mg, sedangkan dalam isi buah naga merah terukur sekitar 11,587±1,893 mg. Sebaliknya, pada buah naga putih, kandungan vitamin C dalam kulit mencapai sekitar 9,827±3,933 mg, dan dalam isinya mencapai sekitar 13,347±3,143 mg per 100 gram sampel.

Dalam pendekatan lain dengan menggunakan kaedah spektrofotometri, kandungan vitamin C dalam isi buah naga putih mencapai 32,93 mg/100g, yang melebihi kandungan isi buah naga merah yang hanya mencapai sekitar 24,99 mg/100g. Selain itu, kulit buah naga merah menunjukkan kandungan vitamin C sekitar 16,59 mg/100g, yang lebih tinggi daripada kulit buah naga putih yang hanya memiliki kandungan sekitar 10,47 mg/100g.

Kesimpulan

Buah naga, sama ada merah atau putih, mengandungi kandungan vitamin C yang tinggi, yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh manusia. Walau bagaimanapun, berdasarkan kajian yang telah dijalankan, kandungan vitamin C dalam buah naga putih lebih tinggi berbanding dengan buah naga merah. Ini menjadikan buah naga putih sebagai sumber vitamin C yang lebih baik berbanding dengan buah naga merah. Selain itu, terdapat juga perbezaan kandungan vitamin C antara kulit dan isi buah naga, dengan kandungan yang lebih tinggi terdapat dalam isi buah naga.

Rujukan : Kajian bertajuk ” Analisis kadar vitamin C pada buah naga putih (Hylocereus undatus) dan buah naga merah (hylocereus polyrhizus) dengan perbandingan metode spektrofotometri uv dan titrasi iodimetri” (2023)

Number of View :539

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam