February 23, 2024

Artikel kali ini, saya ingin berkongsi tentang salah satu tumbuhan yang mungkin pernah kita dengar tetapi tidak menyedari keistimewaannya. Ia dikenali sebagai Pokok Kabung atau bagi rakan-rakan kita di Sarawak, ia dikenali dengan nama Ijok.

Kenali Pokok Kabung

Pokok Kabung adalah sejenis pokok yang mempunyai keupayaan untuk tumbuh dengan megah sehingga ketinggian 20 meter. Jangan terkejut dengan ketinggiannya! Daunnya juga cukup mengagumkan, dengan panjang mencecah 3 hingga 12 meter, dan masing-masing daun mempunyai antara 20 hingga 25 helai anak daun.

Bunga dan Buah Kabung

Apa yang paling menarik tentang pokok ini ialah bunganya. Ia keluar dalam bentuk jambak, dengan bunga jantan dan betina yang tumbuh pada pokok yang sama. Jambak bunga ini berwarna kuning dan keluar dengan indah di antara celah-celah pelepah daunnya. Buah Kabung pula berwarna hijau dengan isi yang berwarna putih. Saya yakin ramai di antara kita telah menikmati isi buah Kabung ini dalam minuman kegemaran kita seperti air batu campur!

Manisnya Sirap dan Gula Kabung

Namun, keistimewaan pokok Kabung tidak berhenti di situ. Daripada jambak bunga jantan, kita dapat memperoleh nira yang sangat manis. Nira ini, apabila diproses dengan betul, akan menjadi sirap dan gula kabung yang mempunyai rasa manis semula jadi. Proses penghasilannya memang memerlukan kesabaran kerana mengambil masa beberapa jam. Selepas nira dikumpul, ia perlu dimasak bersama beberapa bahan lain sehingga mendapatkan konsistensi yang sesuai untuk dijadikan sirap atau gula.

Kesimpulannya, Pokok Kabung bukan sahaja memberi kita keindahan semulajadi tetapi juga memberi manfaat dalam bentuk makanan dan minuman.

Number of View :2616

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam