October 1, 2023

Salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya! Kali ini, saya ingin berkongsi tentang pokok yang boleh dikatakan sebagai “aset tersembunyi” di negara kita, iaitu pokok Belimbing Buluh. Jom kenali lebih dekat tentang pokok ini dan kegunaannya dalam kehidupan seharian kita!

Kenali Pokok Belimbing Buluh

Pokok belimbing buluh adalah pokok kecil yang tumbuh dengan ketinggian sekitar 6 hingga 9 meter. Daunnya tergolong dalam jenis pinat dan terdiri daripada 7 hingga 19 anak daun. Bunganya sangat menarik! Bunganya kecil dengan saiz sekitar 10 hingga 20 mm panjang, berwarna merah dan keluar berjambak di batang dan ranting.

Buah Belimbing Buluh

Buah yang dihasilkan oleh pokok ini berbentuk silinder dan boleh ditemui dalam dua warna, hijau dan kuning. Rasa buah ini sangat masam kerana kandungan asid sitrik yang tinggi di dalamnya. Oleh sebab itu, buah belimbing buluh jarang sekali dimakan dalam keadaan segar.

Kegunaan Buah Belimbing Buluh

Meskipun rasanya yang masam, buah ini sering dicampurkan ke dalam gulai sebagai perasa masakan. Tidak hanya itu, buah ini juga mempunyai permintaan yang tinggi di negeri sekitar Pahang untuk dijadikan sambal hitam, yang merupakan makanan tradisional rakyat Pahang. Makanan tradisional ini kini sudah mulai dikomersialkan dan banyak diminati oleh rakyat di seluruh Malaysia.

Khasiat Belimbing Buluh

Tak hanya enak sebagai bahan masakan, belimbing buluh juga memiliki khasiat untuk kesihatan. Akar belimbing buluh dapat digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan buahnya dapat digunakan untuk merawat diabetes.

Sekian perkongsian saya mengenai belimbing buluh. Meskipun buahnya masam, jangan lupa untuk menghargai keistimewaan dan khasiat yang ada pada buah ini. Terima kasih atas kunjungan anda ke blog saya dan jangan lupa untuk berkongsi informasi ini dengan teman-teman anda! Sampai jumpa lagi di post yang akan datang!

Number of View :19816

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam