July 19, 2024

Durian, mempunyai proses perkembangan bunga yang menarik. Peringkat perkembangan bunga durian memainkan peranan penting dalam menghasilkan buah durian yang berkualiti. Mari kita lihat lebih dekat peringkat-peringkat ini berdasarkan maklumat yang disediakan dalam gambar.

1. Mata Ketam

Pokok Durian akan mengeluarkan bunga apabila terdapat musim kering sekurangnya 10-14 hari. Pada peringkat awal, bunga durian bermula sebagai “Mata Ketam”. Di peringkat ini, bunga durian nampak seperti benih kecil yang menonjol keluar dari kulit pokok durian (seakan menyerupai mata ketam). Ia merupakan langkah pertama dalam perjalanan bunga durian.

2. Kudup Bunga

Selepas Mata Ketam, bunga durian berkembang menjadi “Kudup Bunga”. Di peringkat ini, bunga durian memulai pertumbuhan sebenarnya dan mulai membentuk struktur bunga. Bunga tersebut masih tertutup dan belum sepenuhnya berkembang.

3. Bunga Kembang (Anthesis)

Peringkat akhir perkembangan bunga durian adalah “Bunga Kembang” atau Anthesis. Bunga durian telah sepenuhnya berkembang dan siap untuk proses penyerbukan. Peringkat ini berlangsung selama kira-kira 45-50 hari (bergantung pada cuaca dan varieti). Setelah proses pendebungaan berjaya, bunga durian akan mulai menghasilkan buah.

Number of View :781

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam