February 21, 2024

Artikel ini saya nak kongsikan dari kajian yang berjudul “Valorization of Malaysian Tropical Fruit Seeds: A Review of Their Nutrition, Bioactivity, Processing and Food Application” oleh Anis Nashuha Md Sani dan rakan-rakan dari Universiti Putra Malaysia. Berikut adalah ringkasan dari kajian tersebut:

  1. Kajian tersebut membincangkan tentang potensi biji buah-buahan tropika di Malaysia seperti durian, rambutan, nangka, mangga, betik, dan manggis yang biasanya dianggap sebagai sisa. Biji-biji ini mengandungi nutrien yang bermanfaat seperti protein, karbohidrat, lemak, dan mineral, dan memiliki sifat bioaktif yang tinggi. Pelbagai kaedah pemprosesan telah digunakan untuk mengekstrak biji-biji ini dan mengaplikasikannya ke dalam sistem makanan.
  2. Kajian tersebut juga membincangkan tentang sifat kimia dan aktiviti biologi biji-biji buah tropika ini, serta pemprosesan dan sifat fungsional mereka dalam makanan. Kebanyakan biji ini kaya dengan karbohidrat tetapi juga mengandungi pelbagai mineral dan asid lemak. Sifat antioksidan, antidiabetes, antibakteria/antikulat, anti-radang, anti-kolesterol tinggi dan anti-proliferatif juga dilaporkan dengan biji rambutan dan papaya memiliki sifat bioaktif yang paling banyak.
  3. Kajian tersebut juga membincangkan tentang kaedah pengekstrakan biji-biji ini, fungsi biji-biji ini untuk meningkatkan makanan seperti sifat pelekat dan pengemulsi, dan kesan mereka terhadap warna, tekstur, sensori dan kestabilan penyimpanan. Kesimpulannya, semua biji yang dipilih memiliki potensi untuk dijadikan bahan makanan kerana mereka mengandungi pelbagai nutrien sambil memberikan sifat terapeutik dan fungsional, namun, kajian lanjut dapat dipertimbangkan untuk mengoptimumkan kegunaan biji-biji ini.
  4. Kajian tersebut juga menyediakan data tentang komposisi proksimat biji-biji buah tropika yang dipilih, tepung biji dan kanji biji. Varians dalam sifat untuk setiap jenis buah adalah disebabkan oleh baka, ciri genetik, tanah, iklim, tahap kematangan, dan sistem pertanian.
  5. Kajian tersebut juga membincangkan tentang kandungan mineral biji-biji buah tropika yang dipilih. Menurut kajian ini, biji durian memiliki kandungan kalsium yang tinggi (3169 mg/1000 g) berbanding biji buah tropika lain. Biji rambutan mengandungi jumlah zink (40.61 mg/100 g) dan besi (24.77 mg/100 g) yang tinggi berbanding biji buah tropika lain.
  6. Biji betik dan rambutan telah dilaporkan mempunyai potensi anti-diabetes. Kajian pada tikus menunjukkan potensi asid caffeic (yang boleh ditemui dalam biji betik) dan asid ellagic (yang boleh ditemui dalam biji rambutan) dalam mengawal penyakit buah pinggang diabetes.
  7. Resveratrol, yang boleh ditemui dalam biji betik, berguna dalam menghalang penyakit Parkinson dan Alzheimer. Ia juga telah dilaporkan dapat mencegah penyakit neurodegeneratif dan penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung koronari.Sekiranya ingin tahu lebih lanjut berkaitan kajian tersebut boleh terus rujuk di artikel tersebut.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :355

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam