February 26, 2024

Hari ini, saya ingin memperkenalkan kepada anda sejenis buah yang mungkin asing bagi sesetengah orang, tetapi sudah pasti membangkitkan kenangan masa kecil bagi yang lain – buah Nam-Nam! Ada yang mengenalinya sebagai buah katak puru

Profil Pokok Nam-Nam

  • Nama saintifik: Cynometra cauliflora L.
  • Famili: Fabaceae
  • Deskripsi: Pokok Nam-Nam biasanya tumbuh sebagai pokok renek dengan ketinggian antara 3 hingga 5 meter. Dengan dahan-dahan yang membentuk pola ziz-zag dan silara yang padat, ia menyerlah dengan daun-daunnya yang besar dan berbentuk ovat-oblong. Apa yang unik tentang pokok ini ialah bunganya tumbuh pada dahan tua atau pangkal batang, berwarna putih kemerahan.

Buah Nam-Nam
Buahnya atau lebih dikenali sebagai lenggai, mempunyai bentuk yang menyerupai buah pinggang. Warna hijau keperangan semasa muda bertukar menjadi perang kekuningan apabila masak. Rasanya masam dan ada varieti tertentu yang manis. Di dalam setiap buah, terdapat biji berukuran besar yang diselaputi dengan isinya.

Asal Usul
Pokok Nam-Nam dikatakan berasal dari kawasan Asia Tenggara.

Kegunaan dan Khasiat
Kita sering menemui buah nam-nam dalam sambal atau rojak, memberikan rasa masam yang menggiurkan selera. Varieti yang manis pula menjadi kudapan pilihan kanak-kanak. Menurut kajian, setiap 100g bahagian buah ini mengandungi pelbagai nutrien seperti protein, lemak, karbohidrat, dan vitamin.

Pembiakan
Mahu tanam pokok nam-nam sendiri? Biji dari buah yang telah masak boleh digunakan. Namun, kesabaran diperlukan kerana masa percambahan agak lama. Anak pokok sebaiknya ditanam di kawasan teduh sehingga cukup subur sebelum dipindahkan ke kawasan yang lebih terbuka.

Bagi mereka yang ingin menambah kepelbagaian tumbuhan di taman, atau sekadar ingin mencuba rasa buah nam-nam, saya sarankan untuk mencuba buah ini. !

Number of View :4999

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam