May 22, 2024

Manggis, yang juga dikenali sebagai ‘permaisuri buah’, mempunyai banyak rahsia menarik yang mungkin tidak kita ketahui. Hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda mengenai keajaiban morfologi manggis dari struktur bunganya hingga biji di dalamnya.

1. Struktur Bunga Manggis

Bunga manggis adalah sejenis yang dioecious, bermakna ia mempunyai bunga jantan dan betina yang berasingan pada pokok yang berlainan. Kebanyakan pokok tropika memerlukan pendebungaan silang untuk membentuk buah, tetapi manggis adalah terkecuali.

Bunga betina manggis mempunyai diameter antara 5-6cm dan terdiri daripada empat kelopak dan empat daun bunga yang tebal. Bunga-bunga ini adalah pendek dan biasanya mekar pada petang hari, tetapi tidak lama selepas itu, kelopak bunganya akan gugur.

2. Struktur Buah Manggis

Buah manggis mempunyai bentuk bulat dan mempunyai kulit luar yang tebal dan keras. Bentuk bulat ini sebenarnya disebabkan oleh struktur biji di dalamnya yang rapat dan bertindih. Kulit luar buah, yang dikenali sebagai pericarp, mempunyai ketebalan antara 4-8mm dan merupakan lapisan pertahanan pertama buah ini daripada serangan luaran. Pericarp ini juga mengandungi getah kuning pahit yang boleh keluar apabila buah ini luka.

3. Isi Buah Manggis

Di bawah kulit luar, terdapat isi buah manggis yang lembut dan manis. Ulas buah ini terbahagi kepada 4 hingga 8 segmen yang mempunyai warna putih susu. Setiap segmen boleh mengandungi biji atau tidak mempunyai biji. Menariknya, saiz dan bilangan segmen ini tidak tetap dan boleh berbeza mengikut buah dan lokasi geografinya.

4. Biji Manggis

Biji manggis biasanya berbentuk lonjong dan mempunyai panjang antara 2.0-2.5cm. Biji ini kadang-kadang mempunyai dua biji yang bersatu, seolah-olah dua biji telah bergabung menjadi satu. Satu ciri menarik lain adalah tanda parut pada permukaan biji, yang menunjukkan tempat melekatnya daging buah kepada biji. Walaupun tampaknya tidak ada embrio yang jelas pada biji ini, pemeriksaan mendalam menunjukkan kemungkinan adanya sumbu embriogenik yang melintasi seluruh panjang biji. Berat biji ini juga boleh berbeza, dengan purata sekitar 1.0-1.6g.

5. Keunikan Manggis

Selain rasa manis dan menyegarkan, buah manggis juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah ini membuatkan ia sangat baik untuk kesihatan jantung, kulit, dan sistem imun tubuh. Oleh itu, bukan sahaja kita boleh menikmati rasa buah ini, tetapi kita juga boleh mendapatkan faedah kesihatannya.

Penutup

Manggis adalah salah satu daripada keajaiban alam semula jadi yang mempunyai banyak ciri menarik dan manfaat kesihatan. Melalui artikel ini, saya harap anda mendapat pengetahuan baru mengenai buah ini dan akan lebih menghargainya.

Nota: Artikel ini diadaptasi dari sumber asal berjudul “Mangosteen Cultivation, Othman Yaacob, H. D. Tindall, Food and Agriculture Organization of the United Nations (1995)

Number of View :331

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam