February 23, 2024

Setiap hari, kita mendengar kepentingan mengambil sayur-sayuran sebagai sebahagian daripada diet harian kita. Namun, adakah kita benar-benar memahami khasiat yang luar biasa daripada sayur-sayuran ini? Artikel ini akan mendedahkan kepada anda khasiat dan manfaat makan sayur-sayuran

Khasiat dan Kebaikan Makan Sayur-sayuran

1. Menyumbang kepada Kesihatan Jantung

Sayur-sayuran adalah sumber semula jadi bagi serat, yang telah terbukti secara saintifik dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Kajian yang diterbitkan dalam “Journal of the American Heart Association” pada tahun 2021 menunjukkan bahawa individu yang mengambil diet tinggi dalam serat mempunyai risiko 10-15% lebih rendah untuk mendapat penyakit jantung koronari dan penyakit kardiovaskular secara keseluruhan berbanding mereka yang mengambil sedikit serat.

2. Penyumbang Besar kepada Kesihatan Penghadaman

Serat di dalam sayur-sayuran juga memainkan peranan penting dalam menyokong sistem penghadaman yang sihat. Menurut “American Journal of Gastroenterology”, mengambil sekurang-kurangnya 30 gram serat sehari boleh membantu mengurangkan risiko penyakit diverticular, suatu keadaan yang memberi kesan kepada usus besar.

3. Mengurangkan Risiko Penyakit Kronik

Penyakit seperti diabetes dan kanser seringkali berhubung kait dengan diet yang kurang seimbang. Sayur-sayuran menyumbang kepada kesihatan keseluruhan dengan menyediakan nutrien penting seperti folat, vitamin A, C dan E, dan potassium. Menurut laporan daripada “World Health Organization” (WHO) pada tahun 2022, diet yang tinggi dalam sayur-sayuran dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit kronik.

4. Membantu Pengurusan Berat Badan

Sayur-sayuran adalah rendah dalam kalori dan tinggi dalam serat, menjadikannya pilihan yang baik untuk pengurusan berat badan. Satu kajian yang diterbitkan dalam “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” pada tahun 2022 mendapati bahawa orang yang mengambil lebih banyak sayur-sayuran cenderung mempunyai indeks jisim badan yang lebih rendah dan lemak badan yang lebih rendah.

Khasiat Sayur-sayuran Berwarna

1. Sayur-sayuran Hijau

Sayur-sayuran berwarna hijau seperti bayam, broccoli dan kacang buncis adalah sumber yang baik untuk vitamin A, C, E dan K, serta serat dan beberapa mineral penting seperti potassium dan zat besi. Ia kaya dengan chlorophyll, yang dipercayai dapat membantu melindungi tubuh kita daripada karsinogen. Kajian yang diterbitkan dalam “Journal of the American Heart Association” pada tahun 2022 mendapati bahawa diet yang kaya dengan sayur-sayuran hijau dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

2. Sayur-sayuran Merah

Sayur-sayuran berwarna merah seperti tomato, lada merah dan bit adalah sumber yang baik untuk vitamin A dan C, serta phytochemicals seperti lycopene dan anthocyanin. Lycopene telah dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit kardiovaskular dan beberapa jenis kanser, manakala anthocyanin dapat membantu melindungi terhadap kerusakan sel. Satu kajian yang diterbitkan dalam “The American Journal of Clinical Nutrition” pada tahun 2022 mendapati bahawa lycopene dalam tomato dapat membantu melindungi terhadap kanser prostat.

3. Sayur-sayuran Kuning dan Oren

Sayur-sayuran berwarna kuning dan oren seperti lobak dan labu adalah sumber yang baik untuk vitamin C dan E, serta beta-carotene, yang tubuh kita boleh ubah menjadi vitamin A. Beta-carotene dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit jantung dan strok, serta beberapa jenis kanser. Menurut “Journal of the American Medical Association” pada tahun 2022, diet yang kaya dengan sayur-sayuran berwarna kuning dan oren dapat mengurangkan risiko stroke sebanyak 32%.

Sayur-sayuran dan Diet

Untuk mendapatkan manfaat penuh daripada sayur-sayuran, penting untuk makan pelbagai jenis sayur-sayuran. Sebagai contoh, bayam dan kubis Brussel kaya dengan vitamin K dan zat besi, manakala lobak merah dan timun adalah sumber yang baik untuk vitamin C.

WHO mencadangkan pengambilan sekurang-kurangnya 400g (atau lima porsi) sayur-sayuran dan buah-buahan sehari untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, diabetes, obesiti dan kanser. Namun, menurut kajian global yang diterbitkan dalam “The Lancet” pada tahun 2022, hanya kira-kira 27% orang dewasa di seluruh dunia yang memenuhi sasaran ini.

Kesimpulan

Dalam keseluruhan, kepentingan sayur-sayuran dalam diet kita tidak boleh dinafikan. Sayur-sayuran adalah makanan semulajadi yang kaya dengan nutrien dan boleh membantu mencegah berbagai jenis penyakit. Jadi, jom kita mulakan perjalanan kita ke arah kehidupan yang lebih sihat dengan makan lebih banyak sayur-sayuran setiap hari!

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :458

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam