February 27, 2024

salad

Salad atau nama saintifiknya Lactuca sativa merupakan sejenis sayur yang popular dijadikan ulam-ulaman disebabkan rasanya yang enak dan rangup. Selain itu, sayur salad juga boleh dicelur, digoreng, dan di buat sup.

salad3

Salad mempunyai pelbagai jenis varieti yang dicirikan melalui bentuk, warna, susunan daun dan saiz daun. Kebiasaannya salad di tanam secara biji benih.

salad2

Dari segi khasiat perubatan, air rebusan salad diminum bagi mengeluarkan angin dalam perut dan usus serta melawaskan buang air besar. Dari segi nilai nutrisi, ia dikatakan mempunyai banyak perbezaan mengikut jenis varieti.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :19130

3 thoughts on “Khasiat Salad

  1. salam…bukan nk komen pasal daun salad tp nk tanye mungkin encik tau…dulu saya pernah makan daun yg rase die sebijik macam petai..xtau name die…tp membe kate name die Petai daun…harap encik dapat post pasal ‘Petai Daun’ ni dah cari kat internet tp x jumpe..hehe…keep up the gud work…bagus blog ni..sangat informatif..tq

  2. satu info yang menarik. salad mempunyai pelbagai jenis. ia mengandungi banyak vitamin dan berfgsi sbgai pelawas. ia bagus untuk pencernaan kita. salad boleh diletakkan dalam hidangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam