February 21, 2024

Artikel kali ini, saya ingin membincangkan tiga jenis mangga yang kurang popular tetapi tetap menarik dan enak, iaitu kuini, bacang dan binjai. Walaupun kita sering mendengar mengenai mangga biasa (Mangifera indica), namun terdapat banyak lagi spesies lain dalam genus Mangifera yang sama-sama enak dan bernilai komersial.

  1. Kuini (Mangifera odorata Griff.)

Kuini merupakan spesis mangga yang berasal dari Asia Tropika, khususnya dari Malaysia Timur. Pokok ini juga terdapat di Guam, Filipina, Thailand, Vietnam, Indonesia dan Singapura. Pokok kuini boleh mencapai ketinggian 20 meter, dengan daun tebal, berbentuk bujur dan lebar. Bunga-bunganya berwarna merah dan berbau wangi. Buah kuini berbentuk bujur panjang, kulitnya tebal dan berwarna hijau tua. Apabila masak, isinya berwarna kuning hingga jingga merah, berjus dan manis serta berbau kuat yang menarik.

  1. Bacang (Mangifera foetida Lour.)

Bacang merupakan spesies mangga yang berasal dari Malaysia, biasanya ditemui di seluruh Malaysia, terutamanya di bahagian selatan Semenanjung. Pokok bacang juga ditanam di Thailand, Indonesia dan Singapura. Pokok ini boleh mencapai ketinggian sehingga 30 meter, dengan daun besar dan tebal, serta beralun. Bunganya berwarna merah tua dan buahnya berbentuk bujur panjang atau oblong. Buah yang masak berbau kuat, kulit buah licin, berwarna hijau kuning dan berbintik-bintik kecil warna gelap. Isi buah bacang berwarna jingga atau kuning dan mempunyai serabut.

  1. Binjai (Mangifera caesia Jack.)

Binjai adalah spesies mangga yang terdapat di hampir seluruh Malaysia, terutamanya di Negeri Sembilan, Melaka dan Perak. Pokok ini boleh membesar sehingga 40 meter, dengan daun tersusun rapat dan berpusar di hujung ranting, berbentuk obovat dan menirus di pangkal. Bunganya berwarna ungu atau merah jambu dengan jalur berwarna ungu tua. Buah binjai berbentuk bujur panjang, kecil di pangkal dan berwarna kuning hingga perang. Kulit buah agak kasar, isi berwarna putih atau kuning pucat. Rasa buah binjai bervariasi, dari manis hingga masam. Buah binjai yang masak berbau kuat dan mempunyai biji berwarna merah jambu.

Kesemua jenis mangga ini memiliki keunikan tersendiri dan pasti dapat memberikan kepelbagaian rasa kepada pencinta buah-buahan. Apabila tiba musimnya, jangan lupa mencuba buah-buahan yang pelbagai ini dan nikmati rasa yang tidak dapat dijumpai di tempat lain!

Number of View :857

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam