May 23, 2024
kaduk Satu lagi email yang saya terima dari seorang pembaca Blog ini. Beliau menceritkan mengenai khasiat daun kaduk.. Pucuk kaduk selain dibuat ulam yang menyelerakan samada di makan mentah atau di celur, daun yg tua saya akan rebus, sejukan dan di buat air basuhan selepas membuang air kecil atau selepas habis haid. Khasiatnya ialah dapat menjadikan awet muda, mengurangkn keputihan, menghilangkan gatal dan kerengsaan pada bahagian sulit. Saya menanamnya di belakang rumah dan mengamalkan memakannya selalu. Kiriman E-Mel: ria_suria0306 @ yahoo.com
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :18653

7 thoughts on “Daun Kaduk Mengurangkan Keputihan

  1. Setahu saya, petua ini menggunakan daun sirih, bukannya pucuk kaduk. Daun sirih dan pucuk kaduk mempunyai rupa yang sama cuma cara hidup dan bau yang berbeza. Pucuk kaduk menjalar di tanah manakala pokok sirih akan memanjat tiang atau pokok. Baunya juga berbeza.

    Untuk buat ulam, saya tak pasti pula pucuk kaduk boleh dibuat ulam atau tidak. Daun sirih, setakat ini tak ada siapa pun yang suka buat ulam.

    Wasalam.

  2. Askm! Menjawab persoalan Cik Nor Hamisah tentang daun kaduk dan daun sirih. Sememangnya pucuk kaduk boleh dijadikan ulam. Dan kalau kita lihat disebelah timur di kawasan kampung ia dijadikan juadah campuran bersama ulaman lain untuk menghasilkan lauk nasi ulam. Manakala kalau di Negeri Sembilan pula biasanya dijadikan campuran untuk masak tempoyak bersama pucuk-pucuk ulam yang lain. Saya juga biasa memakannya. Wassalam.

  3. Dalam keluarga kami, daun kaduk ini tersenarai salah satu daripada 13 jenis daun herba yang dimasukkan ke dalam masakan bubur lambuk.

  4. Selain daun sireh daun kaduk juga digunakan untuk menuam perut bayi mengalami masalah kembung perut. Caranya layurkan daun kaduk dengan api lilin kemudian tuam diperut bayi dengan menekan perlahan-lahan.Insyaallah perut bayi yang kembung itu akan beransur lembut dan anda akan dapati bayi itu kentut. Untuk ulam digalakan celur sekejap saja kerana kalau lama daun kaduk berlendir. Kalau saya, saya lebih suka buat kerabu. Caranya daun kaduk dihiris nipis sebanyak yang diperlukan kemudian campur dengan 2 camca makan garam ramas dengan sedikit air bertujuan untuk mengurangkan rasa pijar daun kaduk. Basuh dan tapis.Ramuan lain masukan 1 tin sardin kecil,bawang besar 1 labu, kelapa parut anggaran 50 sen, cili padi dipotong kecil atau cili tumbuk, garam, serbuk perasa atau gula.Kesemua bahan digaul rata. Disyorkan makan dengan ikan kering gelama masam dan nasi panas. Selamat mencuba.

  5. Daun kaduk boleh dibuat ulam serta campuran untuk nasi kerabu,bubur lambuk dan juga masak tempoyak.Untuk menghilangkan sakit pepala rebus dan minum air nya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam