November 30, 2023
pitaya1 Buah Naga sebenarnya adalah sejenis pokok kaktus yang tidak mempunyai daun tetapi hanya mempunyai batang berbentuk tiga segi yang banyak ditumbuhi duri-duri halus seperti juga pokok kaktus yang lain. Oleh itu ia hanya sesuai ditanam jauh dari kawasan lalu lalang seperti di bahagian penjuru laman agar duri pada batangnya tidak membahayakan. Bunganya pula berwarna putih kekuningan berbau sangat wangi. la mula berkembang mulai jam 9 malam, hanya mekar pada waktu tengah malam dan beransur layu pada waktu dini hari. Ada yang berpendapat bahawa keharuman bunganya mempunyai kesan aroma terapi dan baik untuk kesihatan. Untuk mengetahui kebenarannyacuba-lah sendiri menghidu wangian bunganya pada waktu tengah malam. Mana kala buahnya pula berbentuk unik seperti menyerupai bebola api berwarna merah terang. Rupanya seakan akan bebola api yang keluar dari mulut naga.
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :9220

5 thoughts on “Buah Naga sejenis Kaktus yang unik

  1. Buah naga -kaya dengan Vitamin c ,bagus untuk usus,mencuci toksid dalam usus
    Pengalaman saya semasa mengalami ketumbuhan dalam usus ,saya blend isi buah naga 3biji untuk dijadikan sarapan pagi ,minuman sebelum mengambil makanan,alhamdulillah sakit dalam usus bertambah pulih dan saya masih mengamalkannya sehingga kini saya mengamalkannya.

    Nota – Blend dengan menggunakan concentrated blender(tanpa campur air)

  2. Yg isi merah tu memang sedap. Setahu saya asal kaktus ini dari Mexico yg bersempadan USA. Tapi herannya semasa saya di USA saya lihat harga buah naga disana sangatlah mahal hinggakan Org USA ramai yg tak sanggup beli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam