April 13, 2024

pisamg

Ada ketidak setujuan dalam dunia diet pemakanan samada pisang mempunyai kesan dalam penurunan berat badan. Sesetengah pendapat mengatakan pisang mengandungi kandungan karbohidrat yang terlalu tinggi dan tidak membantu dalam kehilangan berat badan. Ada pihak yang menyarankan pisang kerana ia mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi dan membantu menurunkan dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Manfaat Pisang Pada Kesihatan

Pisang, seperti kebanyakan buah-buahan, semestinya berkhasiat dan menyumbang terhadap kesihatan, diet yang seimbang, tidak kira samaada anda sedang mencuba menurunkan berat badan atau tidak. Di sini disertakan beberapa manfaat pisang pada kesihatan yang boleh dimasukkan ke dalam diet anda.

Kaya Kalium

Pisang mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, namun, ia lebih khusus kaya dengan kalium. Kalium adalah mineral yang diperlukan oleh badan dan sistem-sistem dalam badan, termasuk sistem kardiovaskular, sistem saraf, sistem penghadaman, sistem pinggang, dan sistem saraf motor untuk berfungsi dengan baik.

Kalium juga penting untuk mengekalkan keseimbangan kandungan air dalam badan. Sebiji pisang yang besar mengandungi kira-kira 600 miligram kalium.

Kaya Serat

Pisang merupakan salah satu antara kebanyakan buah yang paling kaya dan terbaik  dari segi kandungan serat, termasuklah tahap ketinggian serat larut dan tidak larut. Serat yang tidak larut telah menunjukkan kepentingan mengekalkan kesihatan usus yang baik, manakala serat larut adalah bermanfaat untuk sistem jantung dan kardiovaskular

Kaya Nutrisi

Selain daripada kalium, pisang adalah kaya dengan nutrisi berkhasiat yang meluas seperti kandungan vitamin A, vitamin B, vitamin C, asid folik, magnesium dan kalsium. Pisang adalah buah-buahan yang kaya dengan sumber vitamin B6, iaitu nutrisi yang yang membantu dalam menghasilkan penyambungan saraf-saraf, dengan penyediaan pisang dalam hidangan sederhana yang dicadangkan  adalah sebanyak 25% untuk pengambilan harian.

Sebiji pisang memberi lebih kurang 10% kandungan vitamin C yang diperlukan untuk orang dewasa. Vitamin ini adalah penting sebagai antioksida dalam badan, juga diperlukan untuk membina kolagen iaitu struktur penghubung penting dalam badan.

Rendah Kalori

Ramai orang percaya bahawa pisang mengandungi kalori yang tinggi, dan oleh itu mereka tidak akan mengambilnya dalam pemakanan jika mereka sedang berusaha untuk menurunkan berat badan.  Namun demikian, pisang mungkin mengandungi nilai kalori dan karbohidrat yang lebih tinggi berbanding buah-buahan lain, tetapi tidak boleh menandingi kandungan kalori yang tinggi dalam makanan yang berkalori.

Sebiji pisang yang bersaiz sederhana mengandungi lebih kurang 92 kalori berbanding hidangan kentang goreng yang sederhana dan mengandungi 375 untuk satu hidangan. Keadaan ini adalah sangat jelas untuk menunjukkan pilihan yang terbaik.

Pisang sebenarnya menawarkan nilai kalori yang lebih rendah iaitu di bawah 100 kalori untuk satu hidangan berbanding makanan ringan untuk pemakanan orang yang sedang berdiet serta memberikan lebih nilai nutrien berbanding kebanyakan makanan ini.

Rendah Lemak

Pisang mengandungi nilai lemak yang begitu sedikit, iaitu lebih kurang 0.5 g untuk satu saiz buah yang sederhana, dan bermaksud ianya sesuai sebagai sebahagian pengawalan kalori dalam diet dan rendah lemak.

Pisang dalam diet penurunan berat badan
Jika anda sedang dalam diet menurunkan berat badan yang rendah lemak, pisang mungkin tersenarai dalam pemilihan makanan ringan yang sesuai. Kandungan serat yang tinggi dan GI yang rendah, menyumbangkan kepada perasaan kenyang yang berpanjangan, rendah kalori dan lemak serta kaya nilai nutrien.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :36743

1 thought on “Adakah pisang baik untuk menurunkan berat badan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam