July 19, 2024

pokok-berangan

Kebanyakan dari kita jarang melihat pokok berangan atau buah berangan yang sebenar. Bahagian selalu kita jumpai adalah isi dalam atau bijinya yang telahpun terpisah dari kulitnya. Penulis sendiri jarang sekali dapat berjumpa buahnya, hanya berjumpa pokoknya yang masih belum berbuah. Salah satu tempat yang ada menanam pokok ini adalah terletak di Taman Pertanian Negeri Sekayu,Terengganu. Pokoknya besar dan tinggi dianggarkan lebih dari 30 tahun. Gambar pokok seperti di atas.

buah-berangan

Baru-baru ini, saya terbaca perkongsian dari seorang rakan group di FB mengenai buah berangan ini. Pokoknya tidaklah besar atau tinggi dan seakan pokok rambutan tetapi mengeluarkan buah yang banyak. Gambar buah seperti di atas. Di Malaysia, terdapat beberapa jenis atau varieti buah berangan, salah satunya seperti yang anda lihat. Buahnya seakan rambutan, berbulu keras dan tajam namun kebiasanya buahnya akan gugur macam buah getah. Biji-biji kerapkali akan terpisah dari kulitnya.

Sampai di sini perkongsian saya mengenai buah berangan, jika anda juga ada menanam pokok ini atau berjumpa dimana-mana silalah kongsikannya di sini.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :55064

4 thoughts on “Pokok Berangan

  1. Dikebun saya di Hulu Langat masih ada dua batang pokok berangan tua. Selalu berbuah tapi tak pernah kutip buahnya…

  2. Pokok dan buah berangan ni saya jumpa di rumah jiran masa budak-budak dulu, pokoknya sedang berbuah taklah besar sangat, tapi sekarang dah pupus dah 30 tahun berlalu, isi dia 100% macam berangan cina tap keci sedikit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam