May 23, 2024

Buah naga (dragon fruit), juga dikenali sebagai buah pitaya, adalah sejenis buah tropika yang berasal dari Amerika Tengah dan Selatan. Ia telah menjadi semakin popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana rasanya enak , rupa yang unik dan memberi manfaat untuk kesihatan. Daripada sumber rujukan; antara kelebihan atau manfaat buah naga kepada kesihatan adalah seperti berikut:

1. Tinggi serat. Buah naga adalah sumber serat yang baik yang dapat meningkatkan proses penghadaman. Serat dalam buah naga boleh membantu proses pencernaan dalam usus dengan lebih mudah. Satu hidangan buah naga mengandungi kira-kira 3 gram serat, atau kira-kira 12% daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk orang dewasa.

2. Boleh membantu dalam penurunan berat badan. Kerana ia tinggi serat, buah naga boleh membantu rasa kenyang untuk seketika, seterusnya membantu dalam penurunan berat badan. Selain itu, buah naga rendah kalori, dengan hanya 60 kalori setiap hidangan.

3. Berpotensi untuk meningkatkan kesihatan jantung. Buah naga mengandungi antioksidan yang tinggi, yang boleh membantu melindungi daripada tekanan oksidatif dan keradangan dalam badan. Ciri-ciri ini boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

4. Meningkatkan sistem imun. Tahap vitamin C yang tinggi dalam buah naga boleh membantu menyokong sistem imun yang sihat dengan membantu melindungi sel daripada tekanan oksidatif dan menyokong pengeluaran kolagen yang penting untuk kulit yang sihat. Menurut USDA, 150 gram buah naga segar yang dipotong dadu mengandungi kira-kira 10.2 miligram vitamin C. Ini mewakili kira-kira 12% daripada nilai harian yang disyorkan untuk vitamin C berdasarkan 2,000 kalori diet sehari.

5. Menyokong kulit yang sihat. Antioksidan dan vitamin C dalam buah naga juga boleh memberi manfaat kepada kulit dengan membantu melindungi daripada kerosakan akibat matahari dan pencemaran alam sekitar.

Secara keseluruhan, buah naga adalah salah satu jenis buah yang lazat dan berkhasiat untuk diet seharian anda. Kandungan serat dan antioksidannya yang tinggi, serta potensinya untuk membantu dalam penurunan berat badan dan meningkatkan penghadaman, menjadikannya pilihan yang bagus untuk menyokong kesihatan secara keseluruhan.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1540

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam