May 18, 2024

Buah Tembikai, juga dikenali sebagai semangka atau timun cina, adalah buah yang mempunyai rasa manis yang berasal dari Afrika dan kini ditanam di banyak bahagian dunia. Tembikai adalah sumber penghidratan yang baik dan mengandungi beberapa nutrien penting yang bermanfaat kesihatan. Antara kelebihan dan manfaat buah tembikai adalah seperti berikut;

Tinggi Kandungan Air: Tembikai terdiri daripada kira-kira 92% air, menjadikannya buah yang sangat untuk penghidratan. Ini amat penting apabila mengambilnya semasa cuaca panas atau ketika bersenam, kerana badan boleh kehilangan banyak air melalui peluh.

Kaya dengan nutrien: Tembikai ialah sumber vitamin dan mineral yang baik, termasuk vitamin C, vitamin A, kalium dan likopena.

Kesihatan jantung: Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa tembikai boleh membantu meningkatkan kesihatan jantung kerana dapat mengurangkan tekanan darah dan risiko penyakit jantung.

Penurunan berat badan: Tembikai rendah kalori dan tinggi air, menjadikannya pilihan yang baik untuk mereka yang cuba menurunkan berat badan.

Kesihatan kulit: Antioksidan dan likopena dalam tembikai boleh membantu meningkatkan kesihatan kulit dan mengurangkan risiko selaran matahari.

Pencegahan kanser: Likopena dalam tembikai boleh membantu mengurangkan risiko jenis kanser tertentu seperti kanser prostat dan payudara.

Sistem penghadaman: Tembikai mengandungi serat, yang boleh membantu meningkatkan kesihatan pencernaan dan mencegah sembelit.

Keradangan: Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa tembikai boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan, yang mungkin bermanfaat kepada mereka yang mengalami arthritis.

Kesakitan otot: Elektrolit dan antioksidan dalam tembikai boleh membantu mengurangkan sakit otot dan keletihan selepas bersenam.

Tidur: Tahap tryptophan yang tinggi dalam tembikai boleh membantu meningkatkan kualiti tidur.

Antara Kandungan Vitamin yang terdapat dalam Buah Tembikai;

Vitamin C: Tembikai ialah sumber vitamin C yang baik, yang penting untuk fungsi imun dan penghasilan kolagen, protein yang membantu menjaga kesihatan kulit, saluran darah dan tisu lain.

Vitamin A: Tembikai mengandungi vitamin A, yang penting untuk penglihatan dan kesihatan kulit.

Potassium: Tembikai adalah sumber kalium yang baik, yang penting untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat dan fungsi jantung.

Lycopene: Tembikai mengandungi lycopene, yang merupakan antioksidan kuat yang mungkin mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Vitamin B6: Tembikai mengandungi vitamin B6, yang penting untuk metabolisme, fungsi otak, dan pengeluaran sel darah merah.

Vitamin B1: Tembikai mengandungi vitamin B1, yang penting untuk metabolisme dan sistem saraf.

Magnesium: Tembikai adalah sumber magnesium yang baik, yang penting untuk kesihatan tulang dan fungsi otot.

Secara keseluruhan, tembikai adalah buah yang berkhasiat dan menyegarkan serta mempunyai pelbagai fungsi untuk kesihatan. Adalah penting untuk makan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran sebagai sebahagian daripada diet yang sihat.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1693

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam