July 13, 2024

Buah-buahan adalah sumber nutrien yang penting dan menjadi sebahagian daripada diet ramai orang di seluruh dunia. Menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO), pengeluaran buah-buahan global semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, iaitu mencapai rekod tertinggi hampir 1.8 bilion tan pada 2019. Permintaan terhadap buah-buahan dijangka terus meningkat pada tahun-tahun akan datang, didorong oleh faktor-faktor seperti pertumbuhan penduduk, pembandaran, dan peningkatan pendapatan.

10 negara pengeluar buah terbaik di dunia ialah China, India, Indonesia, Brazil, Pakistan, Filipina, Thailand, Vietnam, Turki dan Mesir. Negara-negara ini menyumbang lebih separuh daripada pengeluaran buah-buahan global. Buah-buahan yang paling banyak dihasilkan di dunia ialah buah epal, pisang, anggur, oren, dan mangga. China ialah negara pengeluar buah-buahan terkemuka di dunia, menyumbang hampir satu pertiga daripada pengeluaran global. India pula merupakan pengeluar buah kedua terbesar di dunia. Selain daripada 10 negara pengeluar buah teratas, negera pengeluar buah yang lain termasuk Argentina, Mexico, Sepanyol, Itali dan Amerika Syarikat.

Pengeluaran buah-buahan merupakan penyumbang penting kepada ekonomi banyak negara dan menyediakan mata pencarian untuk berjuta-juta orang di seluruh dunia. Selain sebagai sumber makanan, tanaman buah-buahan juga memberi faedah kepada kelestarian alam sekitar, iaitu seperti menyediakan habitat untuk hidupan liar dan pemuliharaan sumber semula jadi (biodiversiti).

Walau bagaimanapun, terdapat cabaran dalam pengeluaran buah-buahan. Perosak dan penyakit, perubahan iklim, dan persaingan untuk mendapatkan tanah dan sumber air adalah antara faktor yang boleh memberi kesan kepada pengeluaran buah. Bagi menangani cabaran ini, terdapat usaha sedang dijalankan untuk menambah baik amalan pengeluaran buah-buahan, seperti penggunaan teknik pertanian terkini, pembangunan varieti  baharu buah-buahan, dan kemudahan infrastruktur penyimpanan dan pengangkutan yang lebih baik.

Secara keseluruhan, pengeluaran buah-buahan memainkan peranan penting dalam sistem makanan global dan merupakan faktor penting dalam memastikan manusia di seluruh dunia mendapat akses kepada makanan berkhasiat dan sihat.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1903

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam