February 27, 2024

Kunyit atau nama saintifiknya Curcuma domestica adalah tumbuhan asli India dan Indonesia yang terkenal dengan rempah kunyit, yang biasa digunakan dalam masakan dan perubatan tradisional. Kunyit mudah ditanam menggunakan rizom dan sering ditanam di kebun rumah serta penjagaannya juga mudah.

Kunyit mempunyai berwarna kuning cerah, dan sering digunakan dalam masakan seperti kari dan digunakan sebagai pewarna makanan semulajadi yang memberikan perasa dan pewarna kuning dalam masakan. Selain penggunaannya dalam masakan, Kunyit juga merupakan sumber beberapa sebatian tumbuhan, termasuk curcumin, yang dianggap mempunyai ciri anti-radang dan antioksidan dan sering digunakan untuk merawat pelbagai penyakit. Ia juga dipercayai mempunyai ciri-ciri pencerahan kulit dan anti-penuaan.

Kunyit sangat terkenal digunakan dalam perubatan Ayurveda iaitu sistem perubatan tradisional dari India, untuk merawat pelbagai penyakit. Kunyit juga digunakan dalam perubatan Cina untuk merawat masalah pencernaan dan penyakit kulit. Di dalam perubatan tradisional Indonesia, ia dikenali sebagai Jamu, untuk merawat pelbagai penyakit, dan keradangan dalam badan.

Walaupun kunyit secara umumnya dianggap sebagai ubat semula jadi yang selamat dan berkesan, adalah penting untuk mendapatkan nasihat profesional kesihatan sebelum menggunakannya sebagai suplemen atau untuk merawat penyakit tertentu. Ini kerana Kunyit boleh mengganggu ubat tertentu dan mungkin tidak sesuai untuk semua orang.

Kunyit adalah sumber zat besi, mangan, dan serat makanan yang baik. Ia juga mengandungi sejumlah kecil vitamin C, kalsium, dan kalium. Satu sudu teh (kira-kira 2 gram) kunyit mengandungi kira-kira:

2 kalori

0.1 gram protein

0.3 gram lemak

0.6 gram karbohidrat

0.4 gram serat makanan

0.1 miligram mangan (6% daripada nilai harian yang disyorkan)

0.8 miligram zat besi (5% daripada nilai harian yang disyorkan)

3 miligram vitamin C (5% daripada nilai harian yang disyorkan)

10 miligram kalsium (1% daripada nilai harian yang disyorkan)

29 miligram kalium (1% daripada nilai harian yang disyorkan)

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :2036

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam