Unidentified Plant : Pokok Apa ni?

pokok

Pokok ini aku jumpa masa melawat di salah sebuah tempat di Terengganu dahulu. Pada pandangan aku memang pokok ni menarik, tetapi tak tahu pula nama pokok ni.. Rasa macam adik beradik atau family tanaman orkid.

pokok2

Ada ke yang menanam pokok ini di rumah? Boleh la tolong beritahu saya nama pokok ni.

Ada satu lagi pokok di bawah ini !!

pokok3

Pokok ini seakan-akan pokok Roselle tetapi batangnya lebih panjang dan  berduri. Bunganya pula lebih menarik daripada bunga roselle. Menurut tuannya ia tumbuh liar. Tidak tahu asal-usulnya. Mungkin juga berasal dari tanah tinggi. Buat sebagai tanaman hiasan pun menarik juga.

pokok4

Kalau ada sesiapa tahu atau biasa melihat pokok ini, diharap dapat dikongsikan bersama..

Number of View :15032

Apa Yang Orang Cari Tentang Tumbuhan?

Saya suka tengok statistik ‘kata cari atau keyword’ pada setiap bulan. Di situ saya tahu apa yang orang Malaysia cari tentang sesuatu tumbuhan. Ok.. kalau anda semua ingin tahu apa yang orang cari di luar sana dan mungkin termasuk anda silalah lihat di bawah ini. Kata carian inilah yang selalu bertemu dengan Blog saya:

orkid 225 1.3 % ( bil. kata carian )
landskap 188 1.1 %
herba 171 1 %
rempah ratus 156 0.9 %
bunga raya 156 0.9 %
kelapa sawit 146 0.8 %
tanaman hiasan 122 0.7 % Read more

Number of View :10417

Statistik Pencarian Tumbuhan – April 2009

Salam semua.. Dah hampir seminggu tak update Blog.. Baru balik dari Lumut dan kenduri kahwin di kampung.  Saya nak update sedikit la statistik pencarian untuk bulan April.  Tahukah anda, apakah tumbuhan yang paling popular dan ramai orang ingin tahu.. Ok.. saya akan sertakan sedikit maklumat untuk anda. Berikut merupakan statistik pencarian tentang tumbuhan di Blog ini dengan menggunakan enjin carian Google/Yahoo/etc pada bulan April 2009. Mengikut statistik sebenar terdapat 7,501 kata carian (keyword) di enjin pencarian yang bertemu dengan Blog www.fazlisyam.com. Sedikit kekurangan berbanding bulan lepas(7,598). Namun, di bawah ini merupakan Carta top 20 yang tertinggi bagi kata carian yang tertinggi. Jumlah visitor pada bulan April 2009 pula ialah mencecah 12,813 orang. Sedikit bertambah berbanding bulan  Mac (11,843).
Kata carian

orkid 209 (bilangan carian)
bunga raya 204
landskap 147
periuk kera 135
tumbuhan 123
tanaman herba 113
bunga orkid 112
herba 111
bunga ros 106
misai kucing 106
tanaman hiasan 99
roselle 94
buah delima 93
tumbuhan herba 91
khasiat misai kucing 90
kelapa sawit 87
rempah ratus 85
teknologi pertanian 80
tunjuk langit 77
serai wangi 75

Kesimpulannya, bunga orkid sekali lagi mengekal kejuaraan iaitu menjadi bunga yang paling popular mengalahkan bunga-bunga lain walaupun cuba dipintas dengan bunga raya. Bagi kategori herba, pokok misai kucing juga berjaya mengekalkan kejuaraan dan seterusnya menjadi herba paling popular pada bulan Mac. Apa yang menarik pada bulan ini ialah pokok serai wangi semakin mendapat tempat di kalangan peminatnya kerana telah berjaya memasuki carta Top-20.

Antara keyword atau lain-lain kata carian pada bulan April yang jarang di temui di Blog ini dan saya rasa ianya unik ialah pokok simpoh ungu, rumput guinea, pokok rebaudiana, sayur timun dayak, tips penjagaan anak kaktus, bagaimana cara untuk beli ubi bunga dahlia, kelempayan, mesin pengisar tebu, rancangan perniagaan jus buah-buahan,  penanaman pokok kari dan yang paling pelik ada kata carian tentang ‘bionas tipu’. Bionas ni syarikat yang berkaitan dengan penanaman pokok jarak.

Number of View :2809

Statistik Pencarian Tumbuhan – Mac 2009

Sedikit info tentang Blog ini. Tahukah anda, apakah tumbuhan yang paling popular dan ramai orang ingin tahu.. Ok.. saya akan sertakan sedikit maklumat untuk anda. Berikut merupakan statistik pencarian tentang tumbuhan di Blog ini dengan menggunakan enjin carian Google/Yahoo/etc pada bulan Mac 2009. Mengikut statistik sebenar terdapat 7,598 kata carian (keyword) di enjin pencarian yang bertemu dengan Blog www.fazlisyam.com. Sedikit peningkatan berbanding bulan lepas(7,453). Namun, di bawah ini merupakan Carta top 20 yang tertinggi bagi kata carian yang tertinggi. Jumlah visitor pada bulan Mac 2009 pula ialah mencecah 11,843 orang. Sedikit kekurangan berbanding bulan  Februari (12,295).
Kata carian

orkid 204 (bilangan carian)
landskap 161hawaiianflowersorchid3
bunga raya 155
misai kucing 147
kelapa sawit 120
tanaman herba 115
herba 112
periuk kera 106
teknologi pertanian 100
pokok gaharu 92
bunga orkid 88
khasiat misai kucing 86
hempedu bumi 86
buah tunjuk langit 84
rempah ratus 72
roselle 71
buah delima 70
tanaman hiasan 70
pokok hiasan 66
tumbuhan 65

Kesimpulannya, bunga orkid sekali lagi mengekal kejuaraan iaitu menjadi bunga yang paling popular mengalahkan bunga-bunga lain manakala bagi kategori herba pula, pokok misai kucing telah berjaya mengalahkan pokok hempedu bumi (juara bulan Februari) dan seterusnya menjadi herba paling popular pada bulan Mac. Apa yang menarik pada bulan ini ialah tanaman landskap semakin mendapat tempat di kalangan peminatnya kerana telah berjaya  mendapat tempat ke-2.

Number of View :3199

Statistik Pencarian Tumbuhan – Februari 2009

Sedikit info tentang Blog ini. Tahukah anda, apakah tumbuhan yang paling popular dan ramai orang ingin tahu.. Ok.. saya akan sertakan sedikit maklumat untuk anda. Berikut merupakan statistik pencarian tentang tumbuhan di Blog ini dengan menggunakan enjin carian Google/Yahoo/etc pada bulan Februari 2009. Mengikut statistik sebenar terdapat 7,453 kata carian (keyword) di enjin pencarian yang bertemu dengan Blog www.fazlisyam.com. Namun, di bawah ini merupakan Carta top 20 yang tertinggi bagi kata carian yang tertinggi. Jumlah visitor pada bulan Februari 2009 pula ialah mencecah 12,295 orang. Peningkatan lebih kurang 2,000 orang berbanding pada bulan Januari.
Kata carian
orkid 195 (bilangan carian)orkid
landskap 184
tumbuhan 143
kelapa sawit 143
tanaman hiasan 143
bunga raya 140
tanaman herba 120
herba 109
bunga orkid 101
teknologi pertanian 98
misai kucing 97
hempedu bumi 94
roselle 90
tunjuk langit 90
buah delima 83
pokok renek 81
serai wangi 80
pokok tutup bumi 79
tanaman tutup bumi 75
bunga ros 75
bunga tahi ayam 75

Kesimpulannya, bunga orkid sekali lagi mengekal kejuaraan iaitu menjadi bunga yang paling popular mengalahkan bunga-bunga lain manakala bagi kategori herba pula, pokok hempedu bumi telah berjaya mengalahkan pokok tunjuk langit (juara bulan Januari) dan seterusnya menjadi herba paling popular pada bulan Februari. Apa yang menarik pada bulan ini ialah tanaman penutup bumi dan tanaman hiasan semakin mendapat tempat di kalangan peminatnya kerana telah berjaya  memasuki carta Top 20.

Number of View :4441