December 1, 2023

Salam semua.. Dah hampir seminggu tak update Blog.. Baru balik dari Lumut dan kenduri kahwin di kampung.  Saya nak update sedikit la statistik pencarian untuk bulan April.  Tahukah anda, apakah tumbuhan yang paling popular dan ramai orang ingin tahu.. Ok.. saya akan sertakan sedikit maklumat untuk anda. Berikut merupakan statistik pencarian tentang tumbuhan di Blog ini dengan menggunakan enjin carian Google/Yahoo/etc pada bulan April 2009. Mengikut statistik sebenar terdapat 7,501 kata carian (keyword) di enjin pencarian yang bertemu dengan Blog www.fazlisyam.com. Sedikit kekurangan berbanding bulan lepas(7,598). Namun, di bawah ini merupakan Carta top 20 yang tertinggi bagi kata carian yang tertinggi. Jumlah visitor pada bulan April 2009 pula ialah mencecah 12,813 orang. Sedikit bertambah berbanding bulan  Mac (11,843).
Kata carian

orkid 209 (bilangan carian)
bunga raya 204
landskap 147
periuk kera 135
tumbuhan 123
tanaman herba 113
bunga orkid 112
herba 111
bunga ros 106
misai kucing 106
tanaman hiasan 99
roselle 94
buah delima 93
tumbuhan herba 91
khasiat misai kucing 90
kelapa sawit 87
rempah ratus 85
teknologi pertanian 80
tunjuk langit 77
serai wangi 75

Kesimpulannya, bunga orkid sekali lagi mengekal kejuaraan iaitu menjadi bunga yang paling popular mengalahkan bunga-bunga lain walaupun cuba dipintas dengan bunga raya. Bagi kategori herba, pokok misai kucing juga berjaya mengekalkan kejuaraan dan seterusnya menjadi herba paling popular pada bulan Mac. Apa yang menarik pada bulan ini ialah pokok serai wangi semakin mendapat tempat di kalangan peminatnya kerana telah berjaya memasuki carta Top-20.

Antara keyword atau lain-lain kata carian pada bulan April yang jarang di temui di Blog ini dan saya rasa ianya unik ialah pokok simpoh ungu, rumput guinea, pokok rebaudiana, sayur timun dayak, tips penjagaan anak kaktus, bagaimana cara untuk beli ubi bunga dahlia, kelempayan, mesin pengisar tebu, rancangan perniagaan jus buah-buahan,  penanaman pokok kari dan yang paling pelik ada kata carian tentang ‘bionas tipu’. Bionas ni syarikat yang berkaitan dengan penanaman pokok jarak.

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :6568

2 thoughts on “Statistik Pencarian Tumbuhan – April 2009

  1. memang bunga orchid atau anggrek ini memang bunga yang sangat terkenal diberbagai penjuru dunia. ya terbukti diberbagai search enginepun menunjukan kalau bunga ini unik. mungkin karena keragaman dari bunga ini so banyak orang yang suka bungan ini.

    inronis sekali memang bunga yag sangat cantik ini hidup secara epifit yang notabene pemakan sisa makhuk hidup lain. tapi bisa berubah menjadi makhluk yang cantik

    patut d contoh

  2. berarti saat ini budidaya anggrek dapat menjadi bisnis yang menjanjikan ya..cantik sekali apalagi kalu bisa di kulturkan dapat melestarikan keragaman flora kita..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam