July 13, 2024

KITA sering bertemu banyak halaman rumah tidak bertanah sama ada disimen ataupun dipasang jubin keseluruhannya. Bila bertanya kepada tuan rumah, antara jawapan yang biasa kita dengar, “Tak pandai tanam pokok; tak serasi; tangan panas, apa yang ditanam semuanya mati”.

 

Pada saya, sebab utama adalah kerana ramai di kalangan masyarakat kita tidak mempunyai ilmu pengetahuan mengenai penanaman itu sendiri. Kita semua suka pada pokok bunga yang cantik, cukup teruja bila melihat pokok mangga siam jiran sebelah rumah berbuah lebat. Tapi ramai yang terlupa, tumbuhan itu adalah makhluk bernyawa, perlu makan minum, serta penjagaan seperti manusia.

Kali ini, saya akan berkongsi dengan pembaca sebab utama pokok atau tumbuhan itu mati.

 

# Kekeringan Tanah

 

Semua makhluk perlu air untuk hidup termasuk tumbuhan. Banyak spesies tumbuhan dapat bertahan dalam keadaan tanah kering atau jadual penyiraman tak menentu. Namun kegagalan membekalkan air mencukupi terutama sewaktu tumbuhan mulai bertunas boleh mengakibatkan pucuk muda menjadi layu seterusnya menyebabkan tumbuhan mati.

 

# Terlebih Siraman

 

Antara sebab utama tumbuhan berpasu mati adalah akibat terlebih siraman. Siraman yang terlalu kerap atau berlebihan menyebabkan akar rambu sentiasa basah, seterusnya menjadi rosak. Akar yang rosak menyebabkan tumbuhan gagal menyerap air dan nutrien yang diperlukan. Kesudahannya pokok menjadi layu, daun gugur dan akhirnya mati.

 

# Cahaya Matahari Berlebihan

 

Kematian tumbuhan akibat pancaran terik matahari terjadi kepada jenis tumbuhan yang berasal daripada tempat teduh atau terlindung, dipindahkan secara mengejut ke kawasan yang terdedah kepada pancaran terus matahari. Perubahan suhu secara mendadak menyebabkan daun seperti tercelur dan hangus, seterusnya pokok boleh mati.

 

# Kekurangan Cahaya

 

Tumbuhan memerlukan cahaya yang mencukupi untuk aktiviti fotosintesis. Pencahayaan yang suram di dalam rumah seperti di ruang tamu atau sudut yang jauh dari tingkap, walaupun tidak membunuh tumbuhan dalam jangkamasa pendek, namun suasana sebegini menyebabkan daun cepat bertukar menjadi kuning dan gugur. Kadar pembesaran tumbuhan menjadi terencat dan tidak akan berbunga. Untuk menjamin kesegaran pokok di kawasan seperti ini, tukarkan ia setiap dua minggu sekali.

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :44848

5 thoughts on “4 punca utama pokok mati

  1. Kelakar la u ni, ada tulis ‘Speak Your Mind’ kat comments… tapi kena ada moderation. >.<

    kurang air, lebih air. Kurang cahaya, lebih cahaya. Memang betul. Cara mudah utk atasi masalah ni… kepada makcik2 pakcik2 yang suka dan minat menanam pokok dalam container… anggap la pook tu manusia… benda hidup dan menjadi tanggungjawap kite.

    Kena bagi makan cukup… baja, air, cahaya (yang sesuai la ikut sifat pokok). Kena jaga kesihatan dia (skang org panggil PHC atau plant health care) dan kalau sakit kena rawat. Macam manusia gak, lebih elok elak sakit dari sengaja cari penyakit. Kena pastikan rumah dia elok, bekas atau container sesuai dgn saiz pokok (akar)… media sesuai (campuran tanah)… tumbuhan adalah menda hidup, pastikan kite hormat sesama makhluk. tuka la attitude terhadap tumbuhan.

  2. Terima kasih atas keterangan tuan mengenai masalah pokok. Kalau boleh boleh tuan terangkan penyakit pokok ati2 saja.

  3. Tuan, saya ada tanam pokok burian beberapa pohon, masih kecil sekitar umur satu setengah tahun ke dua tahun. akhir2 ini ada pokok yg daunnya spt hangus (spt kena air panas), mula2 kecil dan merebak keseluruh daun. daun akan mati. bahagian pucuk masih hidup, seolah2 penyakit ini tidak menyerang pucuk tetapi daun2 pada batang/dahan sahaja. saya khuatir pokok ini akan mati jika tiada rawatan yg efektif. mohon nasihat. terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam