June 13, 2024

Hari ini, saya ingin berkongsi tentang sebatang pokok yang dikenali sebagai “Raja Herba” di Malaysia, iaitu Tongkat Ali. Ia mungkin terkenal sebagai afrodisiak, namun tahukah anda tentang kepelbagaian gunaanannya yang lain?

Pertumbuhan Pasaran Herba di Malaysia

Sebelum kita melangkah lebih jauh, marilah kita lihat keadaan pasaran herba di negara kita. Sudah menjadi fenomena global bahawa masyarakat semakin mencari alternatif perubatan atau terapi yang berasaskan semulajadi. Di Malaysia, trend ini turut dikesan, di mana permintaan terhadap produk herba, sama ada sebagai terapi tradisional atau diet tambahan, semakin meningkat. Malah, menurut laporan Wiart et al. (2002), nilai pasaran herba di negara kita telah mencapai RM 1 billion pada tahun 1998!

Tongkat Ali: Lebih Daripada Hanya Untuk Kesihatan Lelaki

Tongkat Ali atau dengan nama sainsnya, Eurycoma longifolia, memang dikenali sebagai bahan penambah tenaga bagi golongan lelaki. Namun, fokus semata-mata kepada kegunaan ini boleh menghadkan potensi sebenar pokok ini, terutama dalam industri herba tempatan. Berdasarkan kajian, Tongkat Ali mempunyai pelbagai jenis kegunaan, dari bahagian akar hingga ke daun. Selain itu, tongkat ali juga dikenal memiliki aktiviti anti plasmodial (anti malaria) serta antitumor dan antimikrobial.

Kegunaan Lain Tongkat Ali:

  1. Sebagai Pokok Hiasan: Tongkat Ali mempunyai bentuk yang menarik dan boleh dijadikan sebagai pokok hiasan. Ini memberikan potensi baru dalam industri landskap negara.
  2. Makanan Tambahan Haiwan: Selain untuk manusia, tongkat ali juga mempunyai potensi untuk digunakan dalam industri penternakan. Ini mencipta ruang baru untuk pasaran herba di negara kita.

Kesimpulan

Sekiranya kita mahu melihat pertumbuhan berterusan dalam industri herba negara, inovasi dan diversifikasi produk merupakan kunci utama. Tongkat Ali, sebagai raja herba, mempunyai potensi yang belum sepenuhnya dimanfaatkan. Saya berharap, melalui perkongsian ini, lebih ramai yang akan mendapatkan kesedaran tentang kepelbagaian guna dan potensi besar Tongkat Ali.

Number of View :361

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam