November 30, 2023

sarang_semut

Pokok Sarang Semut ini dikatakan dapat mengubati penyakit meroyan, merawat darah tinggi, dan melancarkan perjalanan darah. Bagi mengubati penyakit meroyan, caranya ialah dengan memotong ubi dengan halus dan direbus untuk dijadikan air mandian. Bagi merawat darah tinggi pula ialah isi ubi tersebut dicampur dengan madu lebah dan boleh dimakan.

Ada siapa pernah jumpa ke pokok ni?

This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :18524

14 thoughts on “Pokok Sarang Semut

 1. Saya pun tak pernah jumpa.memang unik betul rupanya.kat mana nak dapat benihnya?boleh info kat saya tak.. saya macam berminat nak cari. TQ

 2. owh..betollah pokok sarang semut ni memang banyak khasiatnya..biasanya pokok sarang semut ni ble didapati kat atas pokok yang lain, kerana ia jenis parasit, yang menumpang hidup kat pokok lain. em kat sabah memang banyak tetapi tempat tertentu saja ada. nak cerita pengalaman, eris baru2 ni p panjat pokok acacia mangium tuk ambik pokok ni mujarab ni tuk beberapa penyakit.nanti aje eris g tau lebih lanjut krn eris ni nak cadang tulis buku tentang herba next time.

 3. PUUH BARU PERTAMA SAYA TGK POKOK NI………KALAU SSESAIAPA ADA BENIH PASS KAT SAYA……….

 4. saya ada benih tapi mahal dan saya boleh bekal yang kering dan basah 0126699298

 5. Nama saya Sandhy, saya dari Indonesia. Saya telah melihat web ini dan saya benar-benar menyukai.
  Saya ingin menawarkan obat alami Papua, yang telah terbukti, sarang semut, dapat mengatasi kanser, tumor, diabetes dan penyakit lain.
  Menurut berita dari teman-teman saya di Malaysia, ramuan ini sedang booming. Mungkin kita boleh bekerja sama untuk pemasaran di Malaysia.
  Untuk mengetahui lebih lanjut. Hubungi saya di sand.sandhy@yahoo.co.id atau kunjungi http://sarangsemutpapua.co.cc
  terima kasih

 6. salam 1malaysia….saya pernah jumpa sarang semut ni masa masuk hutan di sempadan kalimantan Indonesia – Malaysia…sarang semut ni memang jenis menumpang di atas pokok.Tapi masa tu saya terjumpa pada pokok yang tumbang di lereng bukit.Rupa bentuk sarang semut ni seperti durian belanda tu dan warna hitam kelabu sebesar dua tapak tangan…berduri-duri dan ada semut warna hitam sederhana besarnya hidup di dalam sarang semut ni…mungkin tulah di namakan sarang semut.Tapi masa tu saya tidak tahu apa bendanya ni.Saya ingatkan memang betul2x sarang semut…jadi taklah saya pedulikan sangat…masa mahu buang sarang semut tu…kawan saya yang berada dibelakang kata dia mahu benda yang saya pegang tu.Dia kata sarang semut ni ada khasiat untuk darah tinggi.So dari situlah saya tahu rupa dan bentuk sarang semut ni dan khasiatnya.

 7. Saya baru amalkan minum airnya. Saya beli dalam bentuk uncang untuk senang dibawa ke mana-mana. Masih belum nampak perubahannya. BP saya selalu tinggi, doktor suruh saya makan ubat darah tinggi tapi saya tangguhkan dulu. Sekarang ni saya cuba minum air sarang semut. Malangnya kerana kesibukan amalanmeminumnya tidak berterusan. Saya akan terus minum air sarang semut.

 8. Saya baru amalkan minum airnya. Saya beli dalam bentuk uncang untuk senang dibawa ke mana-mana. Masih belum nampak perubahannya. BP saya selalu tinggi, doktor suruh saya makan ubat darah tinggi tapi saya tangguhkan dulu. Sekarang ni saya cuba minum air sarang semut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam