February 23, 2024

Pokok Jarak Minyak atau dengan nama saintifiknya Ricinus communis L., sering kali menjadi pilihan sebagai elemen hiasan dalam landskap disebabkan keunikan rupanya. Namun, di sebalik keindahan pokok yang menawan ini tersembunyi potensi bahaya yang jarang diketahui ramai. Mari kita kenali lebih lanjut tentang pokok dari keluarga Euphorbiaceae ini.

Deskripsi Pokok

Pokok Jarak Minyak boleh dikenali melalui ciri-cirinya yang unik. Ia merupakan pokok yang mampu mencapai ketinggian sehingga 15 kaki. Batang pokok ini berwarna keputihan di bahagian bawah, sementara sebahagian dahan dan rantingnya mempunyai warna kemerahan.

Daunnya berbentuk seperti daun betik, berbentuk tapak tangan dan mempunyai lekukan 7 hingga 9, dengan lebar mencapai 15 hingga 50 cm. Ia mempunyai tangkai daun sepanjang 7 hingga 36 cm berwarna kemerahan dan bahagian bawahnya berwarna hijau tembaga.

Buahnya berbentuk seperti kapsul berduri, menyerupai buah rambutan muda. Apabila matang, buah ini akan merekah menjadi tiga bahagian, setiap bahagian mengandungi satu kapsul. Di dalam setiap kapsul, terdapat biji yang menyerupai bentuk dan warna biji getah, dengan panjang 1 cm dan lebar 0.5 cm.

Potensi Bahaya

Walaupun menawan, pokok Jarak Minyak sebenarnya mempunyai potensi bahaya yang besar. Keseluruhan pokok ini boleh memudaratkan dan boleh menimbulkan tindak balas alergi kepada individu yang sensitif, namun bahagian yang paling beracun adalah bijinya.

Biji pokok ini mengandungi fitotoksin bernama ricin dan alkaloid ricinine. Ricin adalah toksalbumin yang berupaya menghasilkan tindak balas antibodi dalam tubuh dan dilaporkan mampu menghalang sintesis protein dalam dinding perut.

Gejala keracunan akibat pendedahan kepada bahan ini termasuk rasa terbakar di mulut dan tekak, loya, muntah, pemecahan sel darah merah dan kegagalan buah pinggang. Dalam kes yang teruk, ia boleh membawa maut.

Kesimpulan

Pengetahuan dan kesedaran tentang risiko yang terlibat dalam penggunaan atau pendedahan kepada pokok ini boleh membantu dalam mencegah kemungkinan keracunan. Oleh itu, adalah penting untuk kita lebih memahami alam semulajadi dan pelbagai flora yang menjadi sebahagian darinya, sama ada ia membawa keindahan, manfaat, atau potensi bahaya.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :2853

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam