June 24, 2024

Pisang merupakan antara buah yang paling popular di dunia dan merupakan sebahagian penting dalam diet harian banyak orang di seluruh dunia. Buah ini sangat penting dalam diet kerana ia merupakan sumber kalium, vitamin C, dan vitamin B6 yang baik. Berikut adalah sepuluh (10) negara pengeluar pisang utama;

 1. India: India adalah pengeluar pisang terbesar di dunia, dengan pengeluaran hampir 30 juta tan setahun. Pisang adalah buah yang paling banyak ditanam dan dimakan di negara ini.
 2. Ecuador: Meskipun merupakan negara yang relatif kecil, Ecuador adalah pengeluar pisang terbesar kedua di dunia, dan pengeluar utama di Amerika Selatan. Ecuador menghasilkan hampir 25 juta tan pisang setahun dan adalah pengeluar pisang terbesar di dunia.
 3. China: China adalah pengeluar pisang terbesar ketiga di dunia, dengan pengeluaran sekitar 13 juta tan setahun. China mempunyai keadaan iklim yang ideal untuk pertumbuhan pisang dan merupakan salah satu buah paling popular di negara ini.
 4. Filipina: Negara ini adalah pengeluar pisang terbesar ke-4, dan merupakan pengeluar pisang terbesar di Asia Tenggara. Lebih daripada 9 juta tan pisang dihasilkan setiap tahun di Filipina.
 5. Brazil: Dengan penghasilan hampir 7 juta tan setahun, Brazil adalah pengeluar pisang terbesar kelima di dunia dan pengeluar pisang terbesar kedua di Amerika Latin.
 6. Indonesia: Indonesia, dengan pengeluaran sekitar 6 juta tan setahun, berada di tempat keenam dalam senarai pengeluar pisang terbesar di dunia.
 7. Costa Rica: Negara Amerika Tengah ini adalah pengeluar pisang terbesar ketujuh, dengan pengeluaran hampir 3 juta tan setahun. Pisang adalah salah satu eksport terbesar Costa Rica.
 8. Mexico: Mexico adalah pengeluar pisang terbesar ke-8 di dunia, dengan penghasilan sekitar 2 juta tan setahun.
 9. Guatemala: Guatemala, dengan pengeluaran sekitar 2.5 juta tan setahun, berada di tempat ke-9 dalam senarai pengeluar pisang terbesar di dunia.
 10. Honduras: Honduras adalah pengeluar pisang terbesar kesepuluh di dunia, menghasilkan lebih daripada 1 juta tan setahun.

Berikut adalah 3 negara pengeksport pisang terbesar di dunia berdasarkan data statistik terkini.

 1. Ecuador

Ecuador adalah pengeluar dan pengeksport pisang terbesar di dunia. Mengikut data FAO, hampir seperempat daripada pisang yang diperdagangkan secara global datang dari negara ini. Ecuador menghasilkan kira-kira 25 juta tan pisang setahun, yang sebahagian besarnya dieksport ke negara-negara seperti Amerika Syarikat, Jerman, Rusia, dan China. Ecuador mengutamakan penanaman varieti Cavendish, yang dikenali kerana tekstur dan rasanya yang lembut.

 1. Philippines

Philippines adalah pengeksport pisang terbesar kedua di dunia selepas Ecuador. Industri pisang negara ini tumpu kepada varieti Cavendish dan varieti pisang asli seperti Lakatan dan Latundan. Mengikut data FAO, Philippines menghasilkan kira-kira 9 juta tan pisang setiap tahun, dan hampir 90% daripadanya dieksport. Negara ini mengeksport pisang ke pelbagai negara termasuk Jepun, Korea Selatan, dan China.

 1. Costa Rica

Costa Rica adalah pengeksport pisang terbesar ketiga di dunia. Negara ini dikenal dengan kepelbagaian ekologi dan kekayaan biodiversitinya, menjadikannya tempat yang ideal untuk penanaman pisang. Pisang adalah salah satu eksport terpenting di Costa Rica, dengan Amerika Syarikat sebagai pasaran utama. Negara ini menghasilkan kira-kira 2.6 juta tan pisang setahun, dengan varieti Cavendish mendominasi pengeluaran.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :949

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam