July 13, 2024

Artikel ini merupakan rumusan dari kajian bertajuk “Factors Affecting the Durian Production of Farmers in the Eastern Region of Thailand” diterbitkan pada tahun 2021 oleh International Journal of Agricultural Extension. Kajian ini menganalisis sampel 395 orang petani yang menanam durian di daerah Chanthaburi, Rayong, dan Trad Provinces. Untuk maklumat lanjut boleh rujuk terus di dalam artikel kajian tersebut. Antara 3 soalan penting berkaitan kajian adalah seperti berikut;

Apakah faktor-faktor tertentu yang mempengaruhi pengeluaran durian di kawasan timur Thailand?

Menurut hasil kajian ini, faktor-faktor yang mempengaruhi pengeluaran durian oleh petani di kawasan timur Thailand ialah pengalaman petani dalam menanam durian, bilangan pekerja, kawasan penanaman durian dan bilangan pokok durian untuk setiap kawasan. Lain-lain faktor-faktor yang juga mempengaruhi pengeluaran durian ialah umur petani dan penanaman durian secara organik. Penemuan ini didasarkan pada kajian yang pengeluaran durian di Chanthaburi, Rayong, dan Trad Provinces dengan menggunakan sampel 395 orang petani yang menanam durian.

Bagaimana industri durian di Thailand berbanding dengan negara lain dari segi pengeluaran dan eksport?

Vietnam dan Malaysia adalah pesaing utama Thailand dalam industri durian. Vietnam telah menanam lebih banyak durian setiap tahun, terutamanya jenis Monthong yang merupakan varieti yang sama dengan Thailand. Walaupun durian Monthong Vietnam mempunyai kualiti yang lebih rendah daripada spesies Thailand, Vietnam kini sedang meningkatkan varieti sebelum ini. Selain itu, Malaysia juga telah berunding dengan kerajaan China mengenai eksport durian segar selain daripada produk beku. Oleh itu, pengeluaran durian untuk eksport dari negara-negara pesaing ini mungkin menyebabkan Thailand kehilangan bahagian pasaran. Walau bagaimanapun, Thailand masih dianggap sebagai pengeluar dan pengedar terbesar durian di dunia.

Apakah cadangan atau penyelesaian yang dicadangkan bagi menangani faktor-faktor yang mempengaruhi pengeluaran durian?

Beberapa cadangan untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran durian ialah Petani digalakkan menjalani program latihan untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran durian. Petani perlu meningkatkan pengetahuan mereka dan bertukar pengalaman dengan petani lain yang berjaya. Selain itu, kajian dan pembangunan amalan pengeluaran durian harus dilakukan untuk mengurangkan bilangan pekerja dengan menggunakan teknologi yang sesuai. Oleh kerana pengeluaran durian memerlukan banyak tenaga kerja bagi menjaga kualiti pengeluaran bagi setiap proses, menggunakan teknologi untuk menggantikan tenaga kerja adalah perlu untuk mengurangkan kos pengeluaran dan meningkatkan kecekapan pengeluaran.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :1146

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam