April 13, 2024

Pernahkah anda terfikir tentang ketumbar, herba kecil tetapi penuh khasiat ini? Jika belum, hari ini saya akan berkongsi dengan anda beberapa fakta menarik tentang herba ini. Jadi, mari kita mulakan perjalanan kita dalam dunia ketumbar yang berasal dari Kawasan Mediterranean.

1. Pengenalan

Ketumbar, atau lebih dikenali dengan nama saintifiknya Coriandum sativum, adalah herba berumpun dengan ketinggian antara 30 hingga 50 cm. Herba ini kelihatan seperti daun salderi, dengan daun berlobus runcing dan tangkai yang panjang. Infloresen atau bunga ketumbar membentuk payung yang lembut, dengan warna putih atau kemerahan. Buah ketumbar berbentuk bulat, dengan diameter 3 mm dan berwarna perang kekuningan. Bila muda, buah ini memiliki bau yang mirip pijat-pijat, namun apabila masak, ia mengeluarkan aroma yang sangat sedap.

2. Kegunaan dan Khasiat

Ketumbar biasa digunakan sebagai sayuran penyedap rasa, mirip dengan salderi. Daun ketumbar biasanya dihiris dan ditambahkan ke dalam pelbagai jenis masakan seperti sup, rendang, masakan daging, ikan, atau sayur campuran. Buah ketumbar yang sudah kering juga sering digunakan dalam kari atau rempah, dan juga sebagai perasa sos, sosej, dan kuih-muih.

Selain itu, daun ketumbar juga mengandungi banyak khasiat, terutamanya vitamin A dan vitamin C. Setiap 100g bahagian daun yang boleh dimakan mengandungi air, protein, lemak, karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, ferum, natrium, kalium, karotena, vitamin A, vitamin B, niasin, dan vitamin C.

3. Pembiakan dan Penanaman

Untuk membiak ketumbar, kita menggunakan biji benih. Biasanya biji ini diimport dan boleh dibeli di pasar-pasar. Untuk semaian, biji digaul dengan pasir halus kering sebelum ditaburkan ke atas tanah campuran yang terdiri daripada tanah bakar dan pasir.

Semaian ini kemudian dipindahkan ke batas setelah mencapai ketinggian sekitar 6 cm. Di Malaysia, ketumbar sering ditanam di tanah tinggi seperti Cameron Highlands untuk mendapatkan daunnya. Di tanah pamah, pokok ketumbar mungkin tidak sebesar yang ditanam di kawasan berhawa dingin.

Itulah beberapa maklumat menarik tentang ketumbar, herba ajaib yang sering digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Selain menyedapkan masakan, ketumbar juga kaya dengan khasiat yang baik untuk kesihatan. Mari kita manfaatkan herba ini sebaik mungkin. Selamat menanam ketumbar!

Number of View :3008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam