June 17, 2024

Daun Ketumbar (Coriandrum sativum L.) merupakan herba tahunan yang tergolong dalam famili Apiaceae (Umbelliferae) dan dikenali sebagai dhanya (Devi et al., 2020). Tumbuhan ini sangat aromatik dan digunakan secara meluas dalam penyediaan makanan. Semua bahagian tumbuhan ini boleh digunakan sebagai agen perasa (flavoring agent) dan digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat pelbagai penyakit manusia.

Kegunaan dalam Masakan

Daun ketumbar segar digunakan secara meluas untuk menghias dan menjadi bahan dalam pelbagai masakan seperti cencaluk, minuman, kari, jeruk, ikan dan produk daging. Daun dan biji ketumbar kering digunakan sebagai rempah selain daunnya yang segar turut dimanfaatkan (Bhat et al., 2014).

Daun ketumbar segar juga digunakan untuk menyediakan puri dan pes yang banyak digunakan dalam industri makanan segera pada masa kini. Selepas dituai, daun segar dicincang pada 90°C selama sekurang-kurangnya 2 minit untuk menyahaktifkan enzim peroksidase, dikeringkan dan kemudian dikisar menjadi saiz yang seragam untuk kegunaan selanjutnya (Devi et al., 2020).

Kegunaan Lain

Selain itu, jus segar ketumbar juga amat bermanfaat untuk menyembuhkan banyak kekurangan yang berkaitan dengan vitamin dan zat besi. Satu hingga dua sudu teh jusnya, jika ditambahkan pada lassi (buttermilk), dipercayai bermanfaat dalam menyembuhkan banyak penyakit (Devi et al., 2020).

Biji ketumbar selepas dikeringkan boleh disimpan secara keseluruhan atau direndam untuk membuat cuka (vinegar) yang lazat. Ia juga digunakan untuk menyedapkan sosej. Serbuk ketumbar pula digunakan sebagai bahan dalam kari (Devi et al., 2020).

Kesimpulan

Daun ketumbar memainkan peranan penting dalam masakan pelbagai budaya di seluruh dunia. Ia memberikan rasa dan aroma yang unik pada hidangan, selain turut digunakan dalam perubatan tradisional. Dengan penemuan saintifik terkini mengenai manfaat kesihatan ketumbar, tumbuhan ini semakin mendapat tempat dalam dunia kulinari moden.

Number of View :92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam